Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


4 август 2021 г.

Удари ли кризата работните места в софтуерния бизнес в България през 2020г.? 2021 – накъде?

Удари ли кризата работните места в софтуерния бизнес в България през 2020г.?
2021 – накъде?
Изводи от годишно национално изследване на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.
/ http://blog.cbn-bulgaria.com/2021/08/2020-2021-software-business-in-bulgaria.html /
 
Независимо от пандемията и кризата през 2020 година работните места в софтуерния бизнес в България продължават да се увеличават. Темповете обаче са други.
 
Големите софтуерни компании в България продължават да увеличават заетите драматично. За 10 години. 285% - ето това се казва ръст на работните места за последните десет години в новите лидери на пазар на труда. И продължават да наемат хора.
 
Малкия и среден софтуерен бизнес в България през 2020 определено изпитва напрежение по отношение на кадрите. Но предприятията от тази категория остават лидер като общ дял в служителите в сектора.
 
И петте най-големи работодатели в софтуерния бизнес в страната се движат в диапазона на 1, 000 служители на трудов договор. Но да погледнем историята – преди 10 години данните на CBN сочат, че нито една от тях не е имала над 400 работни места.
 
В желязната конкуренция за кадри и една българска компания успява да се нареди сред Топ5 най-бързо растящи работодатели в софтуерния бизнес в страната.
 
А какво да кажем за чуждестранните инвеститори / http://blog.cbn-bulgaria.com/2020/01/global-brands-key-fi.html / в софтуерния сектор в България, които и в кризата продължават да наемат още хора и увеличават платените данъци в хазната. Собственици от 40 държави са в софтуерния бизнес в страната. Първите пет от тях -  четири са от голямата световна G7, а петата определено е изгряваща европейска звезда за българските софтуерни кадри и е изненада за водещите държави.
 
А какво да кажем и за петте най-големи американски софтуерни компании – работодатели в България? Високи стандарти, но със супер високи доходи и увеличаващи се платени данъци.
 
А петте най-големи софтуерни работодатели с българска собственост? Четири от тях са като success story за умни хора в България на XXI век. Какво обаче прави държавна фирма сред тях? Е, за това трябва да сте открили промяната на политиката в инвестиции в държавата по ЗОП през 2020 г., която настъпи за първи път след 20 години!
 
Експортно ориентираните софтуерни компании определено се чувстват в свои води в България. Доминират отдавна със смущаващо висок дял в работната сила. А кризата не ги е подминала съвсем, макар и по странен начин.
 
Софтуерния бизнес, ориентиран към вътрешния пазар определено е притиснат. Следствие от платежоспособно вътрешно търсене, липса на поръчки към тях и парадигма в дигитализацията на държавата / http://blog.cbn-bulgaria.com/2021/07/cbn2021it-tenders-bulgaria-2000-2021-21.html /. Но се държи и продължава да расте. Трудна е топката и за интеграторите на бизнес софтуер. А там, където има изградени истински колективи - мениджърите и собствениците държат на хората си, а хората им се отблагодаряват ежедневно. И тяхното успешно време идва.
 
Да не пропуснем и правителството. 60/40 донесе и COVID-19 субсидии през 2020 г. в софтуерния бизнес. Нищо работа като брой работни места. Но все пак помощ.
 
2021. Годината влиза зашеметяващо. Още в 1q2021 е задмината с олимпийска лекота една нова петцифрена кота в броя на работните места в софтуерния сектор в България. Но да не бъркаме цялата IT индустрията в страната само със софтуерния сектор.
 
Ръста на работни места в софтуерния бизнес е толкова динамичен, че вероятно ще постави софтуерния сектор като №1 за България по ръст на служители.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ЗА АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ
 
Всички публикации от тази страница, както и от блога на агенцията, не могат да бъдат копирани, препечатвани и/или разпространявани от медии и електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.
 
©1991-2021 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.