Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


26 януари 2023 г.

На Западния технологичен фронт нещо ново. Съкращения. В България кога?

Големите световни технологични гиганти започнаха с намаляване на персонала.

Преди отчетите за 2022q4. И за да смекчат малко удара за инвеститорите.

Кое обаче прави впечатление?

Процента на съкратените. С малко изключения винаги едноцифрено число.

И заваляха и данните за намалени приходи и печалби. Или с много малки ръстове.

 

А в България кога ?

 

ИКТ бизнеса в страната отдавна е шестцифрен* работодател. Още от преди… шест години. Малко инфо, за едни наши познати, дето мислят че ИКТ е само софтуер за красивите и умните.

 

Работните места в България от големите имена в световния технологичен бизнес, които обявиха съкращения, обаче са обидно незначителни. Нас там още ни няма на картите им. Докато официални лица все още дават аматьорски интервюта, в които намаляват броя на заетите в ИКТ индустрията в страната с десетки хиляди, нито дума за дела на университетското ИКТ образование в страната, няма да ни има нито в таблиците на Eurostat, нито в плановете на големите техно-гиганти за седемцифрени инвестиционни проекти. Дишаме праха на гръцките съседи, по красивите им плажове поне.

Well done Mr. Μητσοτάκη, well done!

 

В софтуерния сектор в България, доминират компании, собственост на американски, британски, германски инвеститори и те са предимно в сферата на R&D. Та никой разумен инвеститор не би си позволил да съкращава софтуерни инженери например. Едва ли го правят и големите. Но пък новите назначения и особено заплащането ще са друга тема тази година.

 

В хардуерния бизнес 2023 ще е тегава, но единия сегмент ще компенсира спада в другия. За третия сегмент наречен ЗОП никой няма идея, макар да има бол пари за дигитализация. Поне половин милиард са STEM пари по МВУ. Правилния избор на продукти, силния и навременен маркетинг, малко рисково ценообразуване, предвидими наличности ще дават сигурност за работните места. Поне за някои.

 

В ИТ услугите няма да е изненада да има разнопосочни тенденции. В някои от големите системни интегратори неизбежно надолу, И като работна сила и като заплати. В други – смяна на собственост и следваща оптимизация на разходи. За по-малките в бизнеса, натоварването с поддръжка на остаряващи системи може да осигури пари за запазване, дори и за ръст на работни места.

 

В бизнеса с комуникационни услуги и интернет определено може да се стигне до намаляване на личния състав. Там проблема с ръста стои отворен още от миналата година, и който не си е написал домашното с персонала и нови източници на приходи ще трябва да работи още по-усилено по тази болезнена тема през тази година.

 

Кои са застрашени?

 

Казвали сме го винаги. Един KPI е. Свързан с най-големия разход.

Когато цената на труда спрямо прихода на зает премине дефинирания за индустрията %.

Сега този баланс заплати/приход става и остро дефинитивен за влошаване състоянието на компанията. И то не се случва веднага.

 

Кои фактори може да засилят негативния ефект върху ИКТ индустрия и за кого?

 

На предно място играта с осигурителните прагове. Големите няма да ги притесни. Но за малкия ИКТ бизнес, за средните компании. И особено за стартиращата ИКТ екосистема ще бъде опасно и ще носи рискове. Та ако още има аматьорски изпълнения и с данъците може да се стигне и до канибализъм в ИКТ индустрията.

 

Да добавим, че и рисковите пари ще намалеят или ще се изтеглят от стартиращи ИКТ бизнеси, които още не са проходили до самоиздръжка, та камо ли до печалба.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

* Източник на данните за анализа: ICT Industry Observer Bulgaria 2023 by CBN Pannoff, Stoytcheff, ed. VI:

http://blog.cbn-bulgaria.com/2022/12/ict-industry-observer-bulgaria-2023-by.html


ЗА АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ

Всички публикации от тази страница, както и от блога на агенцията, не могат да бъдат копирани, препечатвани и/или разпространявани от медии и електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.

©1991-2023 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.