aaa

Информационни партньори на CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co.:

Информационни партньори на CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co.:

Световните IT компании, отразявани в блога на CBN:

A-Data (8) Acer (20) ALWIL (1) AMD (4) AOC (2) Apacer (3) APC (5) Apple (14) ASRock (4) Asus (20) ASUSTek (5) AVG (3) BenQ (2) Brother (12) Canon (11) Cisco (7) Cooler Master (1) Corsair (5) Crucial (5) D-Link (11) Dahua (2) Dell (27) DeLUX (4) Eaton (5) Epicor (1) Epson (4) Eset (3) Fortron (2) Fujitsu (14) Gigabyte (6) Golden Field (2) Hikvision (2) Hitachi (6) HP (32) HTC (3) Huawei (7) I-Guard (2) IBM (6) Infor (9) Inform (1) Intel (12) Kaspersky Lab (4) Kingston (11) Kyocera-Mita (4) Lenovo (27) Lexmark (5) LG (7) Linksys (2) Linux (2) Logitech (6) Makelsan (2) McAfee (3) Meizu (1) Micron (1) Microsoft (23) MikroTik (2) MSI (3) NetGear (2) Nokia (3) OKI (1) Oracle (13) Panda Software (1) Philips (6) Power Ware (1) PowerWalker (1) Prestigio (7) Qlik (4) Repotec (1) Ricoh (6) Samsung (32) Sandisk (4) SAP (18) Seagate (11) Silicon Power (5) Sony (6) SuperMicro (4) Symantec (2) Toshiba (18) TP-Link (10) Transcend (8) Trend Micro (3) Ubuntu (2) Viewsonic (1) WD (11) Windows Defender (3) Xerox (8) Xiaomi (2) Zalman (1) ZTE (2) ZyXEL (2)

Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


23 май 2022 г.

Защото е важно: ИТ разходите (хардуер, софтуер, ИТ услуги) на държава, правителство, университети и болници в България през ЗОП: търгове и сключените договори

Дали някой се интересува от ИТ разходите на правителство, държавните компании (Български пощи например) държавните учреждения (Агенция по вписванията например, стопанисваща злополучния търговски регистър), университетите, медицинските учреждения…
 
Обществените поръчки за ИТ в България вече имат 22 годишна история. CBN е единствената агенция в страната, която поддържа база данни с ИТ поръчките, които са публикувани в регистъра на агенцията за обществени поръчки за периода 2000 – 2021 година… 145 организации от държавни и правителствени организации, 79 държавни компании, 36 университети и училища, 45 медицински заведения…
 
Какво може да видите през фактите в базата данни на CBN?
 
Например ИТ разходите през ЗОП на всяко едно правителство от 2000 година до 2021 – от Костов, Сакскобургготски и Станишев, до трите правителства на Борисов през всичките служебни кабинети.
 
Няма как да не отбележим и водещите три министерства по ИТ разходи 
по ЗОП за 22-те години – на финансите (обща сума - USD209.5M в 288 договора), образованието и науката (!?! – заради 2021 година) и на вътрешните работи. На обратния полюс – на младежта и спорта и на културата с изразходвани суми за ИТ по ЗОП, срам за нацията.
 
Да отбележим ИТ и в медицината. Едва три от общо 45-те държавни болници държат цели 60% от всички изразходвани суми за ИТ по ЗОП за целия 22 годишен период. И трите разбира се са в София.
 
В университетите е далеч по справедливо и по-добре териториално и количествено разпределено. За 22 години 37 университета са похарчили по ЗОП за ИТ в 1, 468 договора почти два пъти по-голяма сума от Здравната каса например, а тя има опит в това отношение. Не може да не се зарадваме за СУ14 пъти по голяма сума от министерството на културата, а НСА почти е с почти 2 пъти повече ИТ разходи по ЗОП от министерството на спорта. Нищо, че от последното зависи съдбата на 54 федерации.
 
Може например да видите шокиращо скромните ИТ поръчки на Български пощи за 22 години – за какво, на кой и колко, както и на доста други колеги... Да ги сравните с общите разходи на пощите за периода и да видите защо се случват такива кибер неща, та да страдат невинни пенсионери по опашките? И на кого още ще се случат?
 
Концептуалните ИТ политики в обществения сектор в България (доколкото ги има) – или накъде технологично върви управлението на страната. Например 2021 се отличава с цели 53 договора с включена доставка на сървърни системи (най-голямата с включени сървъри е за EUR2.10M), както и 20 договора с включена облачна услуга (най-голямия договор по ЗОП '2021 с включена облачна услуга е за EUR3.76M). Е, няма как да сравним резултатите с 2020 или дори с 2019 години.
 
Може да видите например позиции на изпълнителите - големите, а и по-малки системни интегратори. Къде и как през 2021 година на сцената на ИТ търговете по ЗОП в България се появява нов играч супермен, който измества всички останали с огромна скорост (3х200) и постига преднина пред останалите, невиждана за 22-годишната история. Как ще повлияе това на ИТ индустрията в страната ли? Ами преценете сами. От бизнеса с ИТ по ЗОП слизат от сцената лека полека някои компании с десетилетна история и клиенти. Повечето имат обучен ИТ персонал, бизнес планове, включващи обещани обороти към световни ИТ корпорации, а част от тях са кредитополучатели, може да се появяват и на борсата. Шанса да запазят големината и експертизата на бизнеса си е да се продадат, да се слеят или да преминат към корпоративни клиенти (но дали ще имат сили)... А за самите клиентите взе да става още по-интересно. Има и още -  задава се и концентрация на пазара точно в този сегмент.
 
И т.н., и т.н. …
 
Та който иска да е осведомен (апропо тук са и всички доказани разходи за електронно управление на България поименно, далеч от медийни изхвърляния): 

CBN2022_IT Tenders Bulgaria 2000-2021: ИТ търгове за доставка на хардуер, услуги и софтуер по ЗОП за 22 годишен период - база данни, XXII издание


---------------------------------------------------------
 
ЗА АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ
Всички публикации от тази страница, както и от блога на агенцията, не могат да бъдат копирани, препечатвани и/или разпространявани от медии и електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.
 
 ©1991-2022 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.