Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


10 февруари 2012 г.

2012: Пазарът на бизнес софтуер в България & Оперативна програма Конкурентоспособност: факти и ... изненади

Уважаеми Госпожи и Господа,

Статията е част от платеното съдържание в блога.  

Абонамент за ползване на платеното съдържание може да закупите за шест или дванадесет месеца.

Информацията в платената част на блога е предназначена за анализ, планиране и прогнозиране на бизнес процеси. Поддържа се от CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co. - независима агенция, основана 1991 г. с над 200 клиенти от България, Азия, Европа и САЩ.

В информационния блог на CBN ще намирате периодична (по тримесечия и годишно) обобщена информация и анализи в цифри, факти и имена относно пазарите и компаниите от Технологичната индустрия в България. В блога се публикува и анализира и изключително важна информация за икономиката и ключовите индустрии за страната от независим източник.

Допълнително с описание на платеното съдържание в блога, може да се запознаете тук.

График за излизане на продуктите през годината, от които идва пазарната и бизнес информация, може да свалите от тук.


Ако вече сте абонат на блога, моля кликнете ТУК,
за да ползвате бизнес информацията


Ако желаете достъп до платеното съдържание на блога, за цена и абонамент, очакваме да се свържете с нас на:

e-Mail: office@cbn-bulgaria.com
Бисер Панов +359 887 213069
Людмил Стойчев +359 887 208069

1 коментар:

  1. Забележката за липса на контрол върху качеството на крайните е абсолютно правилна!!!
    Но такава забележка би трябвало да се отправи и към проектите по ОПАК. Нещо повече, за тези проекти има и изискване за законосъобразност, тоест за спазване на Закона за електронното управление, както и на маса други закони, регламентиращи работата на администрацията, местното самоуправление и т.н.
    Тук има и една страшно важна особеност. Съществува малко или повече ясна дефиниция на ERP/CRM система. Още по-ясна е тази дефиниция на Административна информационна система съгласно Закона за електронното управление. Посочените типове системи (а и някои други типове) се явяват СТАНДАРТНИ КОНФИГУРАЦИИ, които се настройват за конкретно внедряване. Във връзка с това те имат и съответното търговско наименование, разпространяват се като масови системи и т.н..
    Даден изпълнител по проект, финансиран с европейски пари, ако извърши РАЗРАБОТКА на подобен тип (стандартна) система не може да я продава повторно на друг клиент. Ако това се случи, самата разраблотка се оказва финансирана по непозволен начин- фирмата е добила активи, а на нея й се плаща за разработка, тоест за услуга!!!
    Тоест, ако разработчик извърши повторна продажба на ERP/CRM/АИС, разработена с европейски пари, това ще бъде "неразрешена държавна помощ" съгласно европейската интерпретация на подобен казус. За подобно разходване на пари съвсем правилно се предвиждат наказания.
    Ето защо, подобни проекти трябва да се изпълняват като "доставка на ERP/CRM/АИС".
    Това би било правилната търговска практика!!!
    За финансиране на разработки има раздел от програма "Конкурентоспособност", който касае именно създаване/разработване на иновативни продукти, които би трябвало да дават възвръщаемост на разработката чрез следващата им продажба, именно като вече разработени продукти!
    Така се решава и въпросът с деформираната конкуренция. Едни фирми сами финансират развойната си дейност и създават нови продукти, с които влизат със собствени средства в конкурентната среда. А други фирми използват неправомерно държавни помощи и така влизат в конкурентната среда с чужд, при това държавен потенциал. Тоест, излиза, че всички ние финансираме развойната дейност и търговския успех на съответните фирми.
    А това, че т.н. "имена" се страхуват, че някой им "диша във връта" е СМЕШЕН ПЛАЧ!!!
    Това "дишане" трябва да го чувства всеки, за да има развитие...
    Много по-важно е, тези които са станали "големи", претендират че са "имена" в даден сектор и т.н., да не са го направили с парите на обществото!
    Любомир Благоев
    lyubo@usw.bg

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.