Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


25 септември 2024 г.

Дали ще има още? Аутомотив сектора в България загуби 2,400 работни места. Защо?



Аутомотив сектора в България се изправи пред първите си сериозни проблеми, а два големи чужди инвеститори се изтеглят напълно или частично. Поради важността на сектора и случилото се, предлагаме на колегите, които следят блога ни един кратък анализ по темата. От независим източник. Всички данни в анализа са от собствени бази на агенцията.

Чуждите инвеститори и колко е голям аутомотив сектора в България?


25,000 работни места в над 150 компании. 95% от бизнеса е в ръцете на чуждестранни инвеститори от 10 държави (12 от Германия). Компаниите, базирани в София са едва около 13%. 4,45 милиарда лева оперативни приходи (2.7% от БВП). Очакван ръст от около 10% за 2023 и прогноза за нулев или малък едноцифрен ръст за 2024. 

Един от секторите на фабричното производство в страната, зареден с големи очаквания. И има защо - за 10 години – ръста в приходите е цели 325%.

Мечтите …

Завод на Volkswagen в България. Електромобил сглобен в страната. Нищо от това не се случи. И нямаше и как да се случи. Понякога е глупаво да се надценяваш така безпардонно. Колкото и да си мислиш че си успешен в политиката, бизнеса е съвсем друга бира и някой накрая плаща сметката. Вместо това година по-късно - затворени близо 10% от работните места в сектора. В хиляди семейства ще падне стандарта им на живот. А може и още.
… И реалността. 

Германската Leoni и японската Sumitomo Electric – два инвеститора с репутация и с оперативни приходи от дейност в страната - всеки от по над 100М лв. обявиха съкращения общо на 2,400 работни места в производствените си мощности в аутомотив сектора в България. Leoni обяви пълно изтегляне, а SE частично, като обяви че ще запази втория си завод с намален персонал.

Само два KPI и ще сте наясно с проблемите. Прихода на зает / цената на служител. И оперативния марж. И в двете компании не им се получи. Разхода за персонал дръпна по-високо от средните нива дори в Германия

И така над 70 млн. лв. заплати и осигуровки от 2025 година няма да се случват в Плевен и Мездра. И в НОИ и НЗОК. А две фабрики от Топ-10 от аутомотив сектора си отиват от България.
 
Германската автомобилна индустрия, Китай, Тесла и … българския аутомотив сектор


Безпрецедентно. Volkswagen можел да затвори производства в Германия. Намалява заплати, Очакват се стачки. Mercedes - Benz прогнозира по ниска рентабилност. Дори едноцифрена. Добавяме и още проблеми, като тези на Northolt AB…

Инвеститорите не прощават. Общата пазарна капитализация на компаниите от европейския автоиндустрия се движи в отрицателна посока. 

Въпрос №1 пред мениджмънта на европейските автопроизводители – битката за рентабилността! Тя намалява с всеки анонс на нов автомобил или намерение за нов завод в ЕС от Китай. Независимо от объркващата митническа политика на общността. 

Къде е България тук? Отговора е пределно ясен. Рентабилност. Ако не се намери начин да се намалят производствените разходи всичко си заминава оттук.

Може ли да има следващ?

Поне още една компания от Топ10 работодатели с над 1,000 работни места в аутомотив сектора в страната е изправена пред увеличаващ се системен риск за оперативния марж. Но това, което виждаме при тях е навременно и рязко свиване на разходите за персонал и запазване на добри нива на приходи от услуги.

В цялото фабрично производство в България, открихме 42 рискови компании от 10 производства, собственост на чуждестранни инвеститори от 11 държави с около 7,000 работни места, чийто граници производителност/възнаграждения са опасно близки . Та ще видим.

Защо?

В заключение, много се коментира темата за връзката между оттеглянето на инвеститори от страната и ръста на минималната работна заплата. И в двата инвеститора посочени по-горе, средното възнаграждение е значително по-високо от минималната заплата за страната. Проблема обаче се очертава в прекомерно силния ръст на средната заплата в България, през последните две години, поведен основно от обществения сектор, който не кореспондира с нито ръста на прихода на зает нито с ръста на GDP/capita. Това обстоятелство може да доведе не само до нови проблеми във фабричното производство в страната, но и до тежък дефицит в държавния бюджет и неизбежното
повишаване на данъци през следващата година.

----------------------------------------------------------------------------------------------
АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ
Всички публикации от тази страница, както и от блога на агенцията, не могат да бъдат копирани, препечатвани и/или разпространявани от медии и електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.

©1991-2024 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.