Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


18 септември 2024 г.

2024q2: пазарът на хардуер в България изплува*. По-малко устройства, но с по-висока стойност. Не всичко.



Хардуерния пазар в България през второто тримесечие на 2024 година, несъмнено доказа още веднъж връзката между рязкото повишаване на възнагражденията в страната и покупателната способност на населението в областта на технологиите. Което издърпа и пазара нагоре.
 
И както за всяка една през предходните три години в Q2 доставките за вътрешния пазар растяха, така и през 2024q2 показаха ръст от внушителните 11%.
 
Въпреки негативните прогнози и очаквания, ритейл продажбите в сегмента дръпнаха леко изненадващо напред, Почти всички b2c продуктови линии се възстановиха и отбелязаха ръст в стойност, макар и повечето с намалени обеми в единици.
 
В това отношение, най-голям скок отбеляза вътрешния пазар на смартфони, който достигна втория си най-голям ръст за периода през последните седем години. А телеком сектора очевидно преминава през една от най-добрите си годни.
 
Пазара на преносими компютри макар и да потъна рязко в бройки малко изненадващо задържа добър резултат в стойност, а средната цена на устройство достигна исторически максимум.
 
Както винаги в година на избори, доставките на принтери и МФУ се чувстват много комфортно с двуцифрени увеличения.
 
Мечтан резултат и за доставките на монитори с ръст от цели 82% в бройки, но и срив в средната цена. B2C търсенето очевидно и тук е „натиснало“ и пазара бързо се е ориентирал ценово.
 
На страната на губещите за 2024q2 останаха доставките на десктопи, клавиатури, части, токозахранващи устройства и комуникационен хардуер.
 
Така полугодието, затвори като цяло на плюс, но с разочароващо съотношение на общия хардуерен пазар спрямо БВП, отбелязвайки в стойност 4-годишен минимум. Което показва къде по-значимост за страната е хардуерния пазар в момента.
 
И понеже от две години наблюдаваме пазара и на соларни панели, трябва да отбележим, че срива през 2024q2 тук е толкова голям, че ако това се беше случило в компютърния хардуер сигурно половината компании в сектора щяха да са пред затваряне. Това е още по-странно, на фона на обявените големи фотоволтаични проекти в страната. Виж, доставките на инвертори е друга бира. И в добавка – при календарно изгладените данни средната цена за Q2 на соларен панел потъва с цели 42%, а при сезонно изгладените данни – с 15%. Та не е ясна ситуацията какво се случва с по-големите складови наличности натрупани при по-високи цени. И как да не се радват клиентите на китайските развойни центрове, дано да са здрави панелите. 
----------------------------------------------------------------------------------------------
* Източници на данни в анализа:

АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ
Всички публикации от тази страница, както и от блога на агенцията, не могат да бъдат копирани, препечатвани и/или разпространявани от медии и електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права. 

©1991-2024 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.