aaa

Информационни партньори на CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co.:

Информационни партньори на CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co.:

Световните IT компании, отразявани в блога на CBN:

A-Data (8) Acer (20) ALWIL (1) AMD (4) AOC (2) Apacer (3) APC (5) Apple (14) ASRock (4) Asus (20) ASUSTek (5) AVG (3) BenQ (2) Brother (12) Canon (11) Cisco (7) Cooler Master (1) Corsair (5) Crucial (5) D-Link (11) Dahua (2) Dell (27) DeLUX (4) Eaton (5) Epicor (1) Epson (4) Eset (3) Fortron (2) Fujitsu (14) Gigabyte (6) Golden Field (2) Hikvision (2) Hitachi (6) HP (32) HTC (3) Huawei (7) I-Guard (2) IBM (6) Infor (8) Inform (1) Intel (12) Kaspersky Lab (4) Kingston (11) Kyocera-Mita (4) Lenovo (27) Lexmark (5) LG (7) Linksys (2) Linux (2) Logitech (6) Makelsan (2) McAfee (3) Meizu (1) Micron (1) Microsoft (22) MikroTik (2) MSI (3) NetGear (2) Nokia (3) OKI (1) Oracle (13) Panda Software (1) Philips (6) Power Ware (1) PowerWalker (1) Prestigio (7) Qlik (4) Repotec (1) Ricoh (6) Samsung (32) Sandisk (4) SAP (17) Seagate (11) Silicon Power (5) Sony (6) SuperMicro (4) Symantec (2) Toshiba (18) TP-Link (10) Transcend (8) Trend Micro (3) Ubuntu (2) Viewsonic (1) WD (11) Windows Defender (3) Xerox (8) Xiaomi (2) Zalman (1) ZTE (2) ZyXEL (2)

Нова платформа за бизнес информация на CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co.:


4 януари 2021 г.

Новата 2021 - ще бъде ли историческа година за ICT индустрията в България - за икономиката, за бюджета и за жизнения ни стандарт?

Индустриите...

18 са индустриите, в които има активност в икономиката на България. 
Сумарните им приходи надхвърлят 300 млрд. лв. Пандемията намали приходите на по-голямата част и ги постави под голямо напрежение и изпитание.

Историята...

Зараждаща се в началото на XXI век ICT индустрия в България не даваше много реални основания, че в края на 20-те в нея ще работят над 15,000 компании и над сто хиляди умни и предприемчиви хора не само от страната, но и още от над 50 националности от 4 континента.

Трудно беше да предположим, че именно ICT индустрията ще се превърне в надежда на една нация за по-добро бъдеще за децата им.

30 години след началото на прехода, ICT индустрията се изкачва стремително и през 2021 много вероятно е тя да се нареди в най-силните 3 от общо 18-те индустрии в България, а по много ключови показатели да стане и най-важна както за икономиката, приходите в бюджета, така и за живота на хората.

Секторите...

ICT индустрията в България, условно е разделена на четири основни сектори - софтуер и услуги, хардуер и услуги, телекомуникации и услуги, и други има своите структурни особености, свързани с ниво на представителност и развитие. Разликата между секторите в индустрията вече е съществена и е необходимо да се познава поне в общи линии. Поне от професионалистите.

Най-големия и най-бързо развиващия се индустриален сектор в България през последните пет години – софтуерния и съпътстващи услуги (вижте таблицата) е безспорен фаворит и опорен стълб в развитието на ICT индустрията в страната. 

Любопитен факт: В сложната и кризисна 2020 софтуерния индустриален сектор ще отбележи най-голям абсолютен ръст в приходите от всичките 82 сектора в България. Единствения конкурентен сектор на софтуерния по отношение на ръста на приходи в страната през последните години е хазартния. Беше.

Всяка година над 1,5 милиона дигитални устройства – смартфони, лаптопи, таблети, настолни компютри и сървъри се продават на пазара в България. IT & TLC хардуерната инфраструктура в България свързана с доставка, инсталация, интеграция и поддържане е дело на няколко хиляди компании и служители. Специализирани в седем различни сегмента (вижте таблицата) от бизнеса с хардуер и съпътстващите услуги, тези ICT компании развиват дейност с милиардни приходи.

Бизнеса на телекомите и интернет доставчиците в България навлезе в нов етап от развитието си. Пандемията даде изключителен тласък на търсенето на техните услуги. Дигитализацията на бизнеса и цифровото общество в страната не са възможни без този бизнес да върви стремително напред.


Колко наистина е голяма и значима ICT индустрията за България и икономиката на страната? Кой расте по – бързо и с какви точно темпове – ICT индустрията или БВП? Съотношението през годините между размера на ICT индустрията и БВП в България е основна метрика при определяне както на значимостта за националната икономика, така и за динамиката на развитие.
Любопитен факт: Обема на ICT индустрията в България през 2021 ще надмине размера на БВП на страната преди 25 години - през 1996.

Топ25...

Да се открият и отличат 25-те най-големи технологични компании по приход в България от над 15,000 работещи, опериращи в 12 ИКТ сектори, регистрирани в 23 сегмента (NACE Rev. II), представители на 52 държави не е лека задача. Като агенция, която прави бизнес класации вече 24 години сме сигурни в методологията и резултата. Любопитен факт: В Топ25 ICT фирми по приход в България участват технологични компании от Австрия, Великобритания, Германия, Канада, Китай, Швейцария, САЩ, Южна Корея. В Топ25 в България присъстват 5 глобални ICT бренда от три континента.

Регионите...

Поради натрупали се с годините демографски, социални, икономически и образователни фактори, ICT бизнеса в България е изключително неравномерно разпределен териториално. Така ICT бизнеса се оказва доминиращо позициониран в София. Любопитен факт: през 2021 броя на заетите в ICT бизнеса в София по трудов договор ще надминат броя на заетите в цялата туристическа индустрия в България!

Най-голямата област след София-град в България - Пловдивската се стреми да навакса в развитието на ICT бизнеса. След странния спад през 2018, в 2019 проблемите очевидно са преодолени и резултатите си дойдоха на мястото. А израстването 2020 и 2021 са неминуеми. Любопитен факт: ако само ICT бизнеса, регистриран в Пловдивска област беше отделен индустриален сектор, то по приходи той би изпреварил 20 от всичките 82 в България, включително такива сектори като издателския, научно-развойния или водния транспорт.

Варненска област – ICT бизнеса в морската ни столица е на път да стане структуроопределящ за областта и да се превърне във втория ICT център в България. Любопитен факт: ако само ICT бизнеса, регистриран във Варненска област беше обединен в отделен индустриален сектор, то по брой работни места би изпреварил цели 22 от всичките 82 сектора в България, включително такива като производството на превозни средства или лизинга.

=============================================
©1991-2020 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. Sofia. Bulgaria. 
A company for business analysis & information. Since 1991.  
All rights reserved. No copying, distribution, reference or quotation of parts or the whole material without the author's written consent is allowed.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.