Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


22 юни 2014 г.

Business software market Bulgaria '2014: ERP, CRM and BI - Нов инструмент за анализ на пазарен дял и потенциални клиенти

Знаете ли какви са критериите, колко е действителния брой на големите, средните, малки и микро компании в страната и какво е проникването и потенциала на ERP, CRM и BI софтуер по сегменти в България?

Задаваме този въпрос, защото статистически например, по използваните едностепенни класификатори в момента, фирма с 300 души персонал и 2 млн. ЕUR приход минава за голяма?! А компания с 9 служители и 5 млн. EUR продажби се класифицира като микро?!

След много внимателен анализ на базата на CBN (проектирана и поддържана от 18 години) с хиляди икономически данни за клиенти на ERP, CRM и BI софтуер в България, решихме и направихме много по-прецизна класификация на компаниите по големина на бизнеса.

CBN работи по дефинициите в следната скала, на база реални икономически показатели от компании с внедрени бизнес проекти:

Large enterprise
Medium enterprise
Small enterprise
Micro enterprise

Public sector

За всеки един клиент на ERP, CRM и BI система в България съобразно дефинициите определихме и разнесохме в базата към кой сегмент принадлежи.

Така фактически установихме, че например пазарните дялове на Microsoft, SAP, Oracle и Infor коренно се различават в сегментите на Mciro, Large, Medium, Small... А сравненията както по между им, така и с много други доставчици на бизнес софтуер не са пазарно коректни, ако не са дефинирани в кой сегмент са.

От друга страна, на вътрешния пазар има български компании с динамично развиващи се позиции, които разработват и внедряват собствени специфични нишови софтуерни бизнес продукти и които се конкурират остро с други по-малки международни вендори. Картината и потенциала на тези пазари е съвършено различна.

Още един значим извод от пазарното ни изследване  - грешно е да се мисли, че микро бизнеса в страната е със слаби инвестиционни възможности. Ние сме виждали в микро фирми инсталации на бизнес софтуер за 90,000 EUR. Тук също идва и момента да се дефинира по приходи и дълготрайни активи - какво точно е микро или малък бизнес?

Изключително важно е, след като пазара на бизнес софтуер в България навърши XVIII-та си година, да се дефинира наситеността в различните сегменти и да се определи броя и профила на потенциалните клиенти за ERP, CRM и BI в различните по-големина компании.

В тази връзка - в следващите няколко месеца в четири последователни поста в блога ще дефинираме:

I. Какви са реалните пазарно-ориентирани критерии за микро, малък, среден и голям бизнес, съобразени със спецификата на икономиката на България.
II. Колко е приблизителния брой на действително активните фирми в страната във всеки сегмент и как се променя
III. Колко са инсталациите до момента на ERP, CRM и BI във всеки сегмент
IV. Какъв е реалния потенциал на пазара в България за нови инсталации по сегменти.

В заключение се обръщаме към нашите читатели абонати на блога и социалните мрежи - когато търсите избор на най-доброто за Вас решение и намаляване на риска при внедряване, винаги включвайте в short-list пазарните лидери (вендори и интегратори) във Вашия бизнес сегмент по големина и разбира се по индустрия. В тази връзка ако желаете, както и досега, може да се обръщате към CBN за референции и анализ на пазара и участниците в него.

Източник: Business software market Bulgaria '2014: ERP, CRM and BI

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.