Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


2 октомври 2024 г.

Трудното вече е тук. Идва още по-трудното. Държавната сметка* свети в ярко червено. Добре е някой да се осъзнае.

 

На фона на седмите поредни предсрочни парламентарни избори с напълно неясен изход и нестабилната политическа обстановка в страната, бюджетния дефицит през деветия месец на ’24 продължи да се увеличава главоломно.
 
Септември ’24 – пети поред с дефицит. Рекорден.
 
С консолидиран приход в държавата от 5.6 и разход от 6.7 млрд. лв., септември месец на сакралната ’24 донесе с лекота нов дефицит от минус 1.1 млрд. лв. Въпреки, че НАП може би има най-добрата си година и ръста в данъчните приходи пращи от преизпълнение.
 
Ето малко данни от нашите бази – какво е било салдото за септември за предходните години за сравнение:
 
2024:    (1130)
2023:    (789)
2022:    (712)
2021:     187
2020:    (745)
 
Дори и през пандемичните и кризисни 2020 и 2021 септември е изглеждал далеч по-стабилен.
 
Първите девет месеца на годината – до минус 2.8 млрд. Кой спечели най-много? И за кого може да не стигнат парите?
 
С ръст на приходите от 9% (трети месец поред се стои на тези нива) и увеличаване на разходите с 14%, дефицита по бюджетното салдо за първите девет месеца на 2024 скочи до минус 2.8 млрд. лв. – абсолютен рекорд за този период на годината.
 
Отново данни от нашите бази – какво е било салдото за първите девет месеца за предходни пет години за сравнение:
 
2024:    (2,800)
2023:    (841)
2022:    989
2021:     1,068
2020:    871
2019:     1,264
 
Освен за социалната сфера с поети вече законови ангажименти, най-сериозните ръстове в разходната част по пера – 25% нагоре в парите за заетите в бюджетната сфера и почти същия ръст в парите за общините. Звучи страхотно. Дали обаче можем да си го позволим.
 
Под въпрос остават много теми, свързани с пари. От бюджета разбира се. Ето само някои от тях - парите за инфраструктура, парите за общините, субсидиите за ток, парите за миньорите… Да не мислим за разплащане на вече обявени обществени поръчки със сключени договори. Нищо че държавата изтегли през септември едни 8.5 млрд. лв. нов дълг. И той може да не стигне.
 
Прогноза за финала – тази може да не е толкова страшна, но 2025 може да ни потопи.
 
При запазване до края на годината на темпа на приходи от плюс 9% (при план 12%) и разходи от плюс 14% (при план 12%) дефицита може да достигне границите 7,0-8,5 милиарда лева (при план 6.2 млрд. лв. с надценен БВП). И в двете тежки граници еврозоната остава мечта. А и парите от МВУ по плана за сега остават извън приходната част за бюджет’24, което допълнително тежи и може да увеличи дефицита.

2025 обаче може да е по-страховита за хазната, ако не се вземат мерки. Някои от паричните потоци през тази година може и да не се повторят – например парите от БНБ и парите от капиталови разходи, общо около 1.9 млрд. лв. Поетите ангажименти за увеличаване на заплати и социални плащания (може гръм да удари населението с цената на тока), плюс още много събития свързани с пари – военен бюджет, инфраструктура, субсидии може да увеличат дефицита до нива, които да ни вкарат в дълговата спирала. А знаем, какво се случва след това.
 
Очевидно е какво ги чака данъкоплатците. 

Не трябва ли някой вече да обърне внимание колко облечен е царят?
------------------------------------------------------------------------------
* Всичко данни са от базите на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. За септември месец резултатите са предварителни. 

АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ
Всички публикации от тази страница, както и от блога на агенцията, не могат да бъдат копирани, препечатвани и/или разпространявани от медии и електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права. 

©1991-2024 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.