aaa

Информационни партньори на CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co.:

Информационни партньори на CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co.:

Световните IT компании, отразявани в блога на CBN:

A-Data (8) Acer (20) ALWIL (1) AMD (4) AOC (2) Apacer (3) APC (5) Apple (14) ASRock (4) Asus (20) ASUSTek (5) AVG (3) BenQ (2) Brother (12) Canon (11) Cisco (7) Cooler Master (1) Corsair (5) Crucial (5) D-Link (11) Dahua (2) Dell (27) DeLUX (4) Eaton (5) Epicor (1) Epson (4) Eset (3) Fortron (2) Fujitsu (14) Gigabyte (6) Golden Field (2) Hikvision (2) Hitachi (6) HP (32) HTC (3) Huawei (7) I-Guard (2) IBM (6) Infor (9) Inform (1) Intel (12) Kaspersky Lab (4) Kingston (11) Kyocera-Mita (4) Lenovo (27) Lexmark (5) LG (7) Linksys (2) Linux (2) Logitech (6) Makelsan (2) McAfee (3) Meizu (1) Micron (1) Microsoft (23) MikroTik (2) MSI (3) NetGear (2) Nokia (3) OKI (1) Oracle (13) Panda Software (1) Philips (6) Power Ware (1) PowerWalker (1) Prestigio (7) Qlik (4) Repotec (1) Ricoh (6) Samsung (32) Sandisk (4) SAP (18) Seagate (11) Silicon Power (5) Sony (6) SuperMicro (4) Symantec (2) Toshiba (18) TP-Link (10) Transcend (8) Trend Micro (3) Ubuntu (2) Viewsonic (1) WD (11) Windows Defender (3) Xerox (8) Xiaomi (2) Zalman (1) ZTE (2) ZyXEL (2)

Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


16 април 2020 г.

Пазара на ИТ продукти в България: XXV годишно национално независимо изследване (Дистрибутор-Дилърските канали)


"IT Wholesalers – Dealers’ channels market survey Bulgaria 2020 (Annual edition, Year XXV)", единствено за България независимо пазарно проучване, което изследва и дава представа и оценка за рейтинга на най-продаваните марки, конкуренцията между ИТ дистрибуторите, бизнеса на ИТ дилърите и прогнози в дистрибутор-дилърските канали, оценяван на над €200+m.

Резултатите са оформени и показани под формата на презентация на английски език в общо 59 информационни слайда, включващи данни за 2019 (сравнени с данни от изследването от 2018) и прогнози за 2020 година.

Изследването се провежда всяка година от 1995 до сега - 25 последователни години от по технология и методология на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. и както винаги досега се финансира със собствени средства.

Предназначението на изследването е да даде представа и оценка за пазарните позиции и изменение им на най-продаваните хардуерните и софтуерни марки, удовлетворението на дилърите от политиките на дистрибуторите и да посочи посоките и проблемите в бизнеса на дилърите в България.

Описание на изследването и образец на включените данни

"IT Wholesalers - Dealers'channels market survey 2020"
by CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., XXV annual edition 

Заглавния слайд:


Целевата група на изследването:Обща статистика от изследването:Статистика за броя на посочените от респондентите най-продавани марки в България по продуктови линии и години:
Статистика за броя на посочените дистрибутори в страната, от които дилърите са направели най-големи поръчки през годината по съответната продуктова линия:
IT Wholesalers – Dealers’ channels market survey Bulgaria 2020 е разделено на три обособени части:

I. Рейтинг на най-продаваните марки на хардуер и софтуер на пазара в България, дистрибутори с най-големи поръчки:

Целта на проучването в тази част, е изследване на продажбите на най-продаваните ИТ марки в България на компютърни устройства–настолни и мобилни компютри, сървъри, таблети, смартфони, периферия, компоненти мрежи, операционни системи и антивирусен софтуер.

Най-продавана марка от дилърите - дава представа за реалните пазарни позиции на даден бренд.

Проучването изследва продажби в процентно съотношение в различни направления – PC w/o OS vs. PC w OS.

В допълнителни въпроси проучването изследва и класира мнението на дилърите за ИТ дистрибуторите, от които те са направили най-големи поръчки на компютри, софтуер, периферия, консумативи, компоненти и мрежови продукти – общо 17 класации по продукти.

Съдържание на част първа:Образец на включени данни: класация за най-продавани марки & дистрибутори с най-големи поръчки - примера е за пазара на сървъри и преносими компютри:


Образец на визуализиране на резултати за продаваните PC със/без OS:
II. Рейтинг на дистрибуторските компании в страната

В тази секция са изследвани и класирани вносители по мнения на дилърите, които са с най-добри цени, склад, програми за лоялност, кредитни линии, сервиз и към кого са направени най-големи поръчки чрез Интернет.

Допълнително дилърите дават мнение за дистрибутора, ползващ се с тяхното най-голямо доверие, както и дистрибутора, който според тях комплексно е най-добър вносител на ИТ в страната.

В тази част е изследвана и оценката на дилърите за най-добър мениджър продажби, който те са посочили и класирани персонално.

Важен момент в проучването е мнението на дилърите за пазарната позиция на дистрибутора – дали се подобрява, влошава или се запазва.

В този аспект е търсена и оценката на участниците за основни продуктови линии на ИТ вносителите – одобрение или неодобрение като цяло.

Съдържание на втора част на изследването:Образец на визуализиране на резултати за дистрибутор с най-ниски цени:Образец на визуализиране на данни за подобряване или влошаване на пазарните позиции на търговците на едро на ИТ в страната:Образец на визуализиране на резултати на одборение на продуктови линии по дистрибуторски компании - в случая сървъри и смартфони:Образец на показване на резултатите за брой на посочени най-добри търговци по дистрибутори и класация на Топ-10 от тях:Образец на визуализация на класация за най-добре дистрибутирана марка по оценка на дилърите за 2019:
III. Дилърския бизнес

През 2020 година за десети път в историята на проекта изследвахме мнението на дилърите за техния бизнес и продажби.

Първият въпрос на който търсихме отговор е кои са най-важните продукти и какъв дял в продажбите им заема всяка една от 13-те основни ИТ продуктови линии – от мобилни компютри до облачни услуги, вторият въпрос – какъв е ръста, който прогнозират за всяка една основна ИТ продуктова линия през 2020/19. Важно е да отбележим, че анкеата е завършена преди въвеждане на извънредното положение в страната.

Третият въпрос, който се отнася до бизнеса на дилърите, беше какъв е процента на продажбите към частни клиенти, бизнес клиенти и администрация.

На четвърто място изследвахме оценката на дилърите за обема на сивия пазар в сектора.

Петата изследвана тема е, какъв е % на продажби към крайни клиенти през Интернет магазини.

В тази част е и въпроса свързан с оценката на дилърите за най-сериозните проблеми във взаимоотношенията им с дистрибуторските компании в България.

За трета поредна година през 2020 година включихме и изследване на въпроса кой е най-предпочитания дистрибутор и марка за участие на търгове в осем отделни продуктови линии.

Съдържание на трета част на изследването:Образец на визуализация на резултати - класация на най-важните 13 продуктови линии за бизнеса на дилърите:Образец на визуализация на резултати - клиентски групи - частни, бизнес, администрация и дял в продажбите на дилърите:Образец на визуализация на класации на най-предпочитаните за участие на търгове в страната 2019 от дилърите - дистрибутор/ марка:
Ако желаете информация за цена на изследването и как да го поръчате, може да се свържете с нас на:

office@cbn-bulgaria.com или на
тел. +359887208069. Л. Стойчев; +
359887213069. Б. Панов;

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.