Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


17 април 2019 г.

Над 200 световни ИТ марки в дистрибутор-дилърския сегмент в конкуренция за всеки клиент на пазара в България

Хиляди ИТ компании продават на милиони частни и бизнес клиенти в България хардуер и системен софтуер годишно, осигуряващи изграждане и обновяване на технологичната инфраструктура в страната.

Над 200 световни ИТ марки са в конкуренция за клиенти на пазара в 21-та икономика и 16-тата по населние страна в ЕС - пряко или косвено през 23 дистрибутори с продажби за над €400 mn през над 1,700 ИТ компании.

От смартфони до преносими компютри и таблети, от процесори, дискове, видеокарти, кутии до сървъри, десктопи, токозахранващи устройства и мрежови продукти. Всеки бизнес или частен клиент се интересува кои са най-продаваните марки на почти изостваения откъм изследвания пазар в страната за да се ориентира в нелекия избор за успешна инвестиция в хардуер и софтуер.

2018. Acer, ASRock, Asus, Brother, Canon, Cooler Master, Dahua, Dell, Eaton, Eset, HP, Intel, Kingston, Lenovo, Microsoft, Samsung, Seagate, TP-Link и WD. Това са най-продаваните световни ИТ марки от дилърите, заели първите места в 23 основни продуктови линии, дистрибутирани на българския пазар, показват резултатите в 57 страници от единственото независимото XXIV-то годишно пазарно изследване на CBN, финансирано със средства на агенцията.

В сравнение с изследването ни преди 10 години, спрямо 2008 цели 12 световни ИТ бренда отстъпват първите си места на този пазарен сегмент в България, но пък 3 бренда и след 10 години отново са номер 1.

Какво се случва при ИТ дистрибуторите в годината, предшестваща продажбата на един от най-големите ИТ търговци на едро в страната?

От 37 дистрибуторски компании през 2008 през миналата са останали едва 23. 14 са фалирали или са напуснали този пазар.

Девет търговци на едро подобряват позиции според оценката на дилърите, осем отстъпват надолу.

3 пъти американски, 3 пъти китайски и 3 пъти тайвански ИТ хардуерни марки са посочени в Топ-10 (от 38 класирани)  най-добре дистрибутирани технологични брендове на българския пазар, заедно с 1 японска.

6-ма представители на силния пол и 4 дами влизат в Топ10 (от посочени общо 48) най-добри мениджъри по продажбите в страната, работещи в 5 дистрибуторски компании. (Преди 10 години - през 2008 съотношението е обратно - 6 жени и 4 -ма мъже са в Топ-10)

На къде върви бизнеса?

Топ-5 (от общо 14) продуктови линии по значение за ИТ бизнеса остават все още десктоп и сървърните системи, мобилните компютри и таблетите, компонентния бизнес, принтерната периферия и забележете - за първи път влизат и облачни продукти.

Най-голям ръст в продажбите за 2019/18 ИТ професионалистите очакват именно в облачните продукти и софтуера за защита, следвани от продажбите на компоненти.

И обратно на прогнозите - дела на сивия сектор расте, а продажбите през Интернет магазините на българските търговци на дребно относително намаляват. B2B продажбите на хардуер и системен софтуер и през 2018 година остават доминиращи в страната.

София,
2019-04-17

====================================================
"IT Wholesalers – Dealers’ channels market survey Bulgaria 2019 (Annual edition, Year XXIV)", единствено за България независимо пазарно изследване, което изследва и дава представа и оценка за рейтинга на най-продаваните марки, конкуренцията между ИТ дистрибуторите, бизнеса на ИТ дилърите и прогнози в дистрибутор-дилърските канали, оценяван на над €250m.

Резултатите са оформени и показани под формата на презентация на английски език в общо 57 информационни слайда, включващи данни за три - годишен период.

Изследването се провежда всяка година от 1995 до сега - 24 последователни години от независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. и както винаги досега се финансира със собствени средства.

Повче информация може да намерите в статия на следния линк:
http://blog.cbn-bulgaria.com/2019/04/xxiv.html

------------
Някои примерни наблюдения от изследването на случаен принцип:

СМАРТФОНИ: Доминация на китайски марки смартфони в дилърските канали!

СМАРТФОНИ: Корейска, американска и китайска компания на върха при най-продаваните смартфони в дилърските канали в България! В Топ-5 общо влизат три китайски бренда, включително и най-големия еднорог startup, един evergreen се завръща успешно и още една китайска марка влиза в полезрението. Изненадващо една от Топ-3 марките с ръст, биещ прогнози и очаквания. А пазара втора употреба с какви резултати продължава!

СМАРТФОНИ: Само 2 дистрибуторски компании имат необходимото одобрение и респективно внимание според дилърите!

КУТИИ: Тотално разместване на марките, не срещано в цялата история на зиследването!

ДИСТРИБУТОРИ: Вижте политиката на дистрибуторите – в кои продуктови линии на пазара се фокусират 23-мата играчи в бизнеса, как конкуренцията по-между им променят позициите и пазарния и дял?

ПРЕНОСИМИ КОМПЮТРИ: Три дистрибутора достигат уникалното 100% одобрение на дилърите! Два от тях – със 100% одобрение две последователни години! А един – с 3!

ПРОДУКТОВИ ЛИНИИ – РЪСТ В ПРОДЖАБИ 2019/18: Неочаквани изненади и големи разлики в очакванията за ръст в продажбите на хардуер в 14-те основни продуктови линии от ИТ фирмите базирани в София и в страната! А къде останаха сървърите и десктоп системите?

B2B SOHO PUBLIC – Каксе странно се променя дела в продажбите на хардуер във всяка една група – какви са прогнозите за ръст 2019?

SSD vs. HDD: Много по-бързо от прогнозите SSD завземат пазарен дял!
....

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.