Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


20 юни 2018 г.

1q2018/17: Доставките на компютърен и комуникационен хардуер в България на 10-годишен максимум! Пазара се разигра драматично, дали ще има потребители или складовете отново ще прелеят?

Сто и пет поредни тримесечия независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. следи и анализира този сегмент, но такива цифри за пазара като в 1q2018 се виждат през десет години поне.

Спада в курса на американския долар, добрите две последни тримесечия на годината и трудните таргети в пазара на компютри, компоненти и периферия в съчетание с растящата единична цена на устройствата доведе ръстовете в 1q2018 в доставките на ИКТ хардуер почти до истерия.

Всичко това нямаше да се случи разбира се и без помощта на договорите за доставка на хардуер по големите обществени поръчки по ЗОП в България в 4q2017, които се издължават и през 1q2018. Само там подписаните договори за доставка на хардуер са на стойност  23.7 М долара (вижте тага : Observer: IT tenders).

Невиждани резултати при настолните системи, сървърите, големите сторидж решения, твърдите дискове, мрежовия хардуер, токозахранващи устройства дори, при монитори и принтери удариха безапелационно двуцифрения ръст в щатската валута. Дори двата локомотива на хардуерния пазар – мобилните компютри и мобилните телефони показаха характер, като вторите напук на световния тренд „пораснаха“ с плюс 17.0М само за тримесечие.

Разбира се далеч по-различна е картината в евро. И в бройки. Там нещата са си на мястото. Таблетите дадоха малко назад, а при смартфоните резултата е минус 16,000 в бройки. Но пазара на смартфони е видимо труден, все още в офертите на големите играчи в сегмента висят стари модели без корекции в цените, а конкуренцията си идва все по-горещо от интернет… Е, и азиатските доставчици вадят флагман след флагман със Snapdragon 845, три камери от по 20М пиксела и батерии с 3-4,000 мили амперчаса на цени от под 1 евро на ден.

На този фон осезаемото дръпване надолу в рапортувания sale-out в търговията на едро навежда на мисълта, че складовете може да се понапълнят и че някой в планирането може да пострада малко. В тази връзка, хубаво е и дилърите и хипермаркетите да внимават какво и с колко зареждат.

Другата изненада, вече като тенденция се оказа експорта. 1q2018 си замина с второ място за последните 12 години, като за първи път в историята най-изнасяния вид хардуер е абсолютно дебютен за пазара.

Източник: ICT Trade Bulgaria YXXVII, Q105

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.