Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


4 септември 2014 г.

Технологичната индустрия - категорично РАБОТОДАТЕЛ №1 в България '2013 в "500-те най-големи" в страната по платени заплати: 62 ICT фирми в класацията, 15% пазарен дял! Софтуерния бизнес - лидер с 29 компании, контактните центрове изпревариха телекомите!

Тридесет и една години след появата на първия настолен компютър "Правец" в целия бивш Източен блок, произведен в България, седем години след приемането на страната като 27-та пълноправна членка на Европейския съюз, технологичната индустрия се оказва категоричния работодател №1 (по разход за заплати, респективно - платени осигуровки) в класацията на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.- " 500-те най-големи компании " - работодатели в България '2013 (предварителни резултати, обхват по собствена оценка около 93% от бизнеса в страната - 313К+ фирми). Резултатите са добра новина и приятна изненада на фона на общата икономическа картина, стандарта на живот и нивото на образователната система...

Няма как да го открият в НОИ. Няма как да го каже и някой макроикономист или анализатор извън технологичната индустрия... Причината е в изключителната динамичност и променливост на бизнеса във времето - Технологични компаниите в България (и не само) са регистрирани не в един или в два или дори в пет кода на бенчмарка на бизнеса (КИД 2008 - Национален хармонизиран, NACE_2 Eurostat), а в цели 23 !?! За нас в CBN с 24-годишен опит в анализа на Технологичната индустрия няма как да е драма, но резултатите определено ни изненадаха и нас:

Фактите:

Сред "500-те най-големи компании" - работодатели в България '2013 се нареждат 62 компании от ICT индустрията с общ пазарен дял от 14,7%.

29 от класираните фирми са в софтуерния бизнес, 11 са контактните центрове ... 9 са  TLC интеграторите, 6 са телекомите, 5 са IT системните интегратори, 2 са в бизнеса с продажбите на комуникации на дребно.

Технологична компания - работодател №1 (N3 за България) е...



Уважаеми Госпожи и Господа,

Статията е продължава в платеното съдържание в блога.

Абонамент за ползване на платеното съдържание може да закупите за шест или дванадесет месеца.

Информацията в платената част на блога е предназначена за анализпланиране и прогнозиране на бизнес процеси. Поддържа се от CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co. - независима агенция, основана 1991 г. с над 200 клиенти от България, Азия, Европа и САЩ.

В информационния блог на CBN ще намирате периодична (по тримесечия и годишно) обобщена информация и анализи в цифрифакти и имена относно пазарите и компаниите от Технологичната индустрия в България. В блога се публикува и анализира и изключително важна информация за икономиката и ключовите индустрии за страната от независим източник.

Допълнително с описание на платеното съдържание в блога, може да се запознаете тук.

График за излизане на продуктите през годината, от които идва пазарната и бизнес информация, може да свалите от тук.


Ако вече сте абонат на блога, моля кликнете ТУК,
за да ползвате бизнес информацията


Ако желаете достъп до платеното съдържание на блога, за цена и абонамент, очакваме да се свържете с нас на:

e-Mail:office@cbn-bulgaria.com
Бисер Панов+359 887 213069
Людмил Стойчев+359 887 208069

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.