Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


9 октомври 2024 г.

Два пъти първенци в Европа. Не се случва често. 2024q2 – възнaгражденията в България.

След 2024q1 с 16.8 % ръст на възнагражденията в България /календарно изгладени данни/, 2024q2 запази ръста и дори го увеличи до високите 17.3% при инфлация от 2.4 % и ръст на БВП в номинал от 11.1%.
 

Леко стряскащия ръст от 25% в разхода за персонал в обществения сектор /пет-годишен исторически максимум/ без съкращения на щат, продължава да нажежава трудовия пазар в страната и на преден план в увеличаването на заплащането излизат изненадващи лидери в търсене на подходяща работна сила.

 

Динамиката по индустрии

 

В 10 от наблюдаваните 11 индустрии в страната има ръст във възнагражденията, като в осем от тях повишението е над 10%! Единствено работещите в минната индустрия паднаха под чертата със заплащането.

 

Да го отбележим - интересен факт е, че компаниите от ИТ индустрията /бенчмарк NACE.Rev.2/ дори не са в първите пет по ръст за възнагражденията за тримесечието.

 

В Топ-5 по ръст към 2024q2 в България са компаниите от туризма, недвижимите имоти /вижте данните за ръста на цените/, строителството, търговията и транспорта. На дъното остават работодателите в енергетиката, фабричното производство и административните услуги.

 

Кой пък е лидер в Европа?

 

Туризма, представен с хотелите и ресторантите. Работодателите в България са изпреварили всички свои колеги в ЕС27 по ръст на възнагражденията с цели 32.0% увеличение /календарно изгладени данни/ срещу едва 7.4% ръст средно за ЕС27. Така второ поредно Q тази индустрия е №1 в ЕС по ръст на възнагражденията.

 

Другата водеща индустрия от България по увеличаване на възнагражденията в Европа за 2024q2 се оказва .. търговската с ръст от 17.8 % срещу 5.2 % средно за ЕС27.

 

Пазара на труда в страната продължава да е тежък, напрегнат и много динамичен. Факт е, че заплащането във фабричното производство /индустрията в България с най-голям фонд работна заплата/ не успява да догони средните нива за страната, и като следствие продължава да губи бързо работни места. От друга страна ръста на заплащането не може да догони производителността и следват съкращения. Дори и в Q2, още преди Leoni и SE да обявят затваряне на двата завода с общо около 2,400 работни места.

 

Разбира се никой от нас не „пада от небето“ и в тези главозамайващи увеличения на възнаграждения има и голяма доза изсветляване. Но тук са и последствията от дългите години ниско заплащане на цели сектори в съчетание е отварянето на пазара на труда за българи в ЕС. Процеса изобщо не е завършил. Положението със средния медицинския персонал го доказва.

----------------------------------------------------------------------------------------------
* Всички цитирани данни в анализа са от независимото тримесечното изследване на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.: “Макроикономически и индустриален обзор на България 2025 (прогнози)”: 
http://blog.cbn-bulgaria.com/2022/01/202220212020.html

АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ

Всички публикации от тази страница, както и от блога на агенцията, не могат да бъдат копирани, препечатвани и/или разпространявани от медии и електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.

©1991-2024 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.