Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


21 октомври 2024 г.

Работната сила* 2024q2 в България vs. ЕС27: работодателите от три индустрии успяват до Топ-10 в Европа. С проста схема – пари.



Едва 8, 000 нови наети до общо 2, 326 млн. на пазара на труда в нефинансовата сфера в България средно за 2024q2 показва анализа на CBN на календарните данни на БНБ.

 

Каква е картината на работната сила (9+ заети) в 11 от основните индустрии в България, които държат приблизително 90% от работната сила в страната в нефинансовата сфера?

 

В седем от 11-те основни индустрии заетите намаляват към 2024Q2, а в четири има увеличаване.

 

Класираните в Топ-10 по ръст на заетите за 2024q2 в Европа са ИКТ (№2), строителната (№6) и туристическата (№9). Това са и най-добре представящите се индустрии в България за периода по отношение на увеличаване на работни места.

 

Най-голям проблем продължава да се очертава работната ръка във фабричното производство и минната индустрия – и в двете намаляването на работни места продължава и през второто тримесечие на годината, Сумарната загуба на позиции е в диапазона на 14, 000 позиции.

 

Петте сектора от ИКТ индустрията в България (печат, радио и ТВ, филмопроизводство, ИТ услуги, софтуер, телеком - NACE Rev.2) са увеличили работните места към края на 2024q2 със стабилен едноцифрен ръст и е недостижима за никоя от наблюдаваните от CBN 11 индустрии. Този резултат класира родната ИКТ индустрия на 2-ро място в Европа (ЕС27).

 

Анализа ни показва, че основната причина за увеличаване на работната сила в определени индустрии в страната продължава да е рязкото увеличаване на заплащането, както и „изсветляване“ на някои емблематични сектори от услугите.


===========================================================

* Източник на данните: „Макроикономически и индустриален обзор на България 2025 (прогнози)“ http://blog.cbn-bulgaria.com/2022/01/202220212020.html


АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ

Всички публикации от тази страница, както и от блога на агенцията, не могат да бъдат копирани, препечатвани и/или разпространявани от медии и електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права. 

©1991-2024 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.