Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


18 март 2019 г.

Експорта на софтуерната индустрия или приходите от международен туризъм в България 2018? Шега … или наистина можем да ги сравняваме?


Международния туризъм в България: потенциал от над 350,000 легла и близо четвърт милион заети срещу експортния потенциал на софтуерната индустрия, осигурен от едва около 30,000 работни места в под 5,000 компании.

И двете са стратегически и изключително важни за страната, защото изнасят услуги и участват в ръста на БВП. Но и двете са коренно различни по своята същност.

Преди пет години би било шега. А сега?

Можем ли вече наистина да ги сравняваме?

На фона на огромната разлика в инвестиции и бизнес история, отговорът е доста изненадващ: да, вече можем.

И не само това. При запазване на темпа на нарастване на приходите в двете индустрии – след период от не повече от десет години експорта на софтуерната индустрия ще изпревари международния туризъм в България по приходи и това изобщо не е шега !?

Вижте числата.

Изнесените в медиите от Министерството на туризма данни: приходи от международен туризъм 2018 – 7.1 млрд. лв. срещу 5.81 млрд. през 2012 година, ръст за шест години от едва 22.2 %.

Петото годишно изследване на софтуерната индустрия в България на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. по поръчка на BASSCOM: приходи от експорт на софтуер и услуги за 2018 (прогноза, консервативна): 2.4 млрд. лв., през 2012 – 0.9 млрд. лв. или ръст за шест години –  193.2 % !!!

Още малко факти – през 2012 приходите от международен туризъм са били 6.5 пъти по-големи от експорта на софтуерната индустрия, през 2018 – 2.9 пъти.

И за финал – през 2017 година (последна налична в изследването на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.) за първи път в историята на бизнеса в България ръста в експортните приходи от софтуер и услуги задминава ръста от приходи от международен туризъм: 358 млн. лв. срещу 340 млн. лв. 

Всичкото това се случва на фона на задаващия се спад на записванията за летния сезон 2019 в страната който може да доведе и до спад в приходите, докато софтуерната индустрия все още е в отлично здраве, с все повече нови и успешни проекти и инвеститори. Да припомним, че от обема на експорта на услугите зависи дали ще има положително салдо в платежния баланс на страната, който от своя страна определя и макроикономическата стабилност и влияе и върху кредитния ни рейтинг.

-------------------------------------------------------------------------------------------
София,
2019-03-15

(c) 2019 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. Права за публикация на част и/или целия материал имат само медии, които агенцията е упълномощила писмено по електронната поща. При публикация на част и/или целия материал задължително следва да се постави линк към блога на агенцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.