Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


2 октомври 2023 г.

Пазара* светна жълто. 2023q2: седем ИКТ хардуерни продукти минаха, седем спряха.

По-голямата картина

 

Близо 8% ръст (номинално) на БВП на страната за 2023q2 не допринесе много за доставките на ИКТ хардуер. 14-те ИКТ продуктови линии които CBN следи, сумарно се добраха до минус 1% за тримесечието, при двуцифрен ръст за предходното.

 

ИКТ хардуера очаквано започва да намалява тежестта си, достигайки в този KPI три-годишен минимум и да забавя приходи.

 

Кои успяха и кои не?

 

Изненадващо доставките на мобилни компютри за вътрешния пазар достигнаха плюса, а смартфоните и българския потребител за пореден път опровергаха всички световни тенденции. Бранд компютрите, сторидж системите, принтерите, платформите за асемблиране и UPS-те показаха също известна устойчивост.

 

Надолу в стойност останаха MFD, монитори, PC адаптери, клавиатури, флаш памети, части и аксесоари и комуникационен хардуер.

 

Ритейлърите задържаха позиции на плюс и през това тримесечие, но продажбите в дистрибуторския канал слязоха под чертата. Търговците на едро на ИКТ хардуер в страната се присъединяват към още три подсектора от търговията на едро, чийто продажби през тримесечието отидоха на минус. (btw, агробизнеса за второ поредно тримесечие е най-зле. Ако тенденцията се запази подобна и до края на годината този сектор ще изтрие повече от 4 милиарда приход).

 

Последствията. Какво да очакваме.

 

Ръст в складовете. Ценови харакирита.

Бизнеса вече усеща какво се случва и с оперативните маржове.

 

Развръзката за годината ще дойде в 2023Q3. След три поредни години с ръст в доставките в Q3, 2023Q3 има възможност да изненада – и в двете посоки.

 

Нови надежди за добри компенсиращи приходи от диверсификацията на продуктовите линии, която вече тече, за сметка на “core” бизнеса. Не сме сигурни обаче дали тези идеи ще донесат изобщо печалби, в предвид особеностите около труда и цената на оборотния капитал.

 

Виж, пазара на фотоволтаици и инвертори са друга бира.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

* Всички данни и изводи в статията са от тримесечното пазарно изследване на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.:

http://blog.cbn-bulgaria.com/2022/06/ict-hardware-markets-bulgaria-2022-14.html

 

АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ

Всички публикации от тази страница, както и от блога на агенцията, не могат да бъдат копирани, препечатвани и/или разпространявани от медии и електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.

 

©1991-2023 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.