Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


12 април 2023 г.

Новина с горчив привкус. Макар и очаквана. ИКТ индустрията в България с най-слаб ръст на оборотите през ‘2022 от пет години. Изостана в България, но вече и в Европа. Какво да очакваме?

Една от малкото константно успешни индустрии в прехода, носеща национална гордост с резултати и ежегодни добри новини, не издържа дългия маратон от кризисни години и събития и удря рязко спирачка на ръста на оборотите през 2022 година. 

Какво се случи ?

 

Предварителни резултати сочат изненадващо нисък ръст на ИКТ оборотите в България - най-слаб за последните девет години. Ръста е и значително по-малък от номиналния ръст на БВП на страната, което означава че намалява и приноса на индустрията в БВП.

 

България и ЕС - ‘2022: ИКТ бизнеса на различни скорости ?

 

И в Европа българската ИКТ индустрия отстъпи позиции. За първи път от десет години насам ръста на оборотите на ИКТ индустрията през 2022 в България изостава под средния за ЕС27, Резултата на страната я класира на 19 място, при 4-то за предходната 2021 и 7-мо за 2020. Вижте резултатите за България и страните от ЕС в таблицата по-долу** :

 


 

Специално за софтуерния сектор, несъстоятелна е тезата, че този бизнес сектор може да се развива успешно и без държавна намеса. Липсата на национална програма за дигитализация и отделен ИКТ бюджет подсказва и защо.

 

А в България?

 

Картината за сравнението на ръста на оборотите* на ИКТ индустрията в България спрямо останалите индустрии в областта на услугите също показва трудностите на развитието й в страната. От петте индустрии в сферата на услугите, ИКТ изненадващо отбелязва най-малък ръст на оборотите за 2022 и е единствена с такъв резултат. Вижте резултатите за 2022 петте индустрии в сферата на услугите в таблицата**:


 

©1991-2023 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

 

Какво да очакваме?

 

На дневен ред вече са приходите ‘23/22, работните места и възнагражденията в индустрията, данъчния принос от над 100,000 високоплатени работни места в тежкия бюджет‘23 на държавата, както и потреблението на ИКТ заетите – златната средна класа на страната във формирането на БВП. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

* Анализите в цитираните абзаци на обзора се базират на собствени изследвания на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. Агенцията наблюдава пазара на ИКТ в България от 1992 година.  

ЗА АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ

Всички публикации от тази страница, както и от блога на агенцията, не могат да бъдат копирани, препечатвани и/или разпространявани от медии и електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права. 

©1991-2023 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. 

** Уважаеми Госпожи и Господа,

Данните в таблиците са част от платеното съдържание в блога.

Абонамент за ползване на платеното съдържание може да закупите за шест или дванадесет месеца.

Информацията в платената част на блога е предназначена за анализпланиране и прогнозиране на бизнес процеси. Поддържа се от CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co. - независима агенция, основана 1991 г. с над 200 клиенти от България, Азия, Европа и САЩ.

В информационния блог на CBN ще намирате периодична (по тримесечия и годишно) обобщена информация и анализи в цифрифакти и имена относно пазарите и компаниите от Технологичната индустрия в България. В блога се публикува и анализира и изключително важна информация за икономиката и ключовите индустрии за страната от независим източник.

Допълнително с описание на платеното съдържание в блога, може да се запознаете тук.

График за излизане на продуктите през годината, от които идва пазарната и бизнес информация, може да свалите от тук.


Ако вече сте абонат на блога, моля кликнете ТУК,
за да ползвате бизнес информацията


Ако желаете достъп до платеното съдържание на блога, за цена и абонамент, очакваме да се свържете с нас на:

e-Mail:office@cbn-bulgaria.com
Бисер Панов+359 887 213069
Людмил Стойчев+359 887 208069

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.