Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


17 ноември 2021 г.

Стоте най-големи работодатели в софтуерния бизнес в България – пет години част от успеха на целия технологичен свят


В може би най-успешния индустриален сектор в България през пандемичната и кризисна 2020 г. – софтуерния, стоте най-големи работодатели в България са осигурявали 26, 625 технологични работни места. Това сочат резултатите от класация***, изготвена от независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., показваща най-големите софтуерни компании в страната от над 15,000 работещи ИКТ компании.
 
Собственост
 
В класацията на CBNТОП100 работодатели в софтуерния бизнес в малката икономика на България са представени 76  инвеститори от общо 20 (!) държави, включително и от най-силните икономики в света – САЩ, Китай, Германия, Великобритания (16 компании, 4, 220 служители), Франция, Русия, Канада. Представени са и инвеститори от други големи и силни икономики в ЕС – Белгия, Нидерландия, Дания, Испания, Швеция, както и от високотехнологични държави като Израел (4 компании, наети +22% г/г). Тези едва 76 компании са направили забележете 3.8 % от всички разходи за персонал от бизнеса в България, по данни от друго изследване на CBN. Този резултат е един от многото безспорни факти, които до голяма степен показват ясно причините за реакциите на браншовата асоциация на софтуерните компании BASSCOM в разговорите с правителствата при политиките на повишаване на данъчната тежест и на тази база осигуряване на конкурентоспособност за сектора в международен план.
 
24 компании от CBNТОП100 работодатели в софтуерния бизнес са с българска собственост, като техния дял е 18 % от служителите. Ръста на заетите в тези компании спрямо 2015 г. година е 67%.
 
Географско разпределение
 
Едва ли е изненада, че централните офиси на 93 компании в класацията са в София. В CBNТОП100 влизат компании от още едва 4 града – Пловдив, Варна, Стара Загора и Велико Търново.
 
Пазари
 
Основно за вътрешния пазар в страната работят 11 компании с 2, 546 служители или около 10% от работната сила.

За основно външни пазари работят 89 компании в ТОП100 с 24, 079 служители или над 90% от наетите в класацията на CBN. По оценка на агенцията те са изнесли интелектуален продукт произведен в страната на стойност 2.1 % от БВП. Всяко едно работно място в тези компании е генерирало средно приход 6.3 пъти по-голям от БВП на глава от населението (GDP per capita).
 
Показателен факт според CBN е, че 14 от най-големите работодатели в бизнеса не са съществували през 2015 година.

Общество
 
Анализ на друго изследванена CBN показва, че през последните 10 години правителствата, държавните и общински ведомства са работили по процесите на дигитализация с едва 3 от общо 24 – те български софтуерни компании в класацията. CBN вижда изключителна полза за обществото ни от включване на експертизата на повече български компании в прехода към цифровизация, защото те отдавна са се доказали на световната технологична сцена в конкуренция с международни корпорации от бизнеса и има с какво да са полезни при решаване на тежките проблеми пред страната в процеса на дигитализация и електронно управление.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------
*** Класацията The Largest 100 Employers In The Software Business In Bulgaria” съдържа финансови резултати и KPIs за всяка една календарна година от 2015 до 2020, включително оперативни приходи и печалба, персонал, разходи за персонал, производителност и възнаграждения на зает, вземания, задължения, кредити и др. Информация за класацията може да получите на office@cbn-bulgaria.com.
 

ЗА АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ
--------------------------------------------------------------------
 
Тази публикация – част или цялата, не може да бъде копирана, препечатвана и/или разпространявана от частни и/или юридически лица, медии и/или електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.
 
©2021 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.