Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


18 октомври 2021 г.

Едрия, Среден и Малък софтуерен бизнес в България: Най-важното за 2020, Прогнозите за 2021 & 2022


Общата оценка за софтуерния бизнес, базиран в България е, че 2020 година е била сравнително добра на фона на пандемии и световни кризи. Това показват резултатите от второто годишно изследване на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.,  включващо 4 ключови финансови показатели, 6 показатели за ефективност (KPI) и пет класации ТОП10 за трите сегмента – едри (250+ заети), средни (50-250 заети) и малки (10-50) компании.

Кризата определено е забавила ръста в приходите и в трите сегмента в диапазона 12% – 19%. Забавя се и ръста в нови работни места, а най-пострадали са оперативните печалби. Намалява и ръста във възнагражденията, макар и да го има в условията на криза. Най-висока е цената на зает в едрия бизнес, докато тази в малкия и средния е с по-несъществена разлика.

Увеличаването на цената на труда и липсата на достатъчно ръст в производителността (приход на зает) води до сериозно покачване на общата цена на персонала спрямо оперативния приход, което може да предизвика негативна реакция в развитието на индустрията. В по-голяма степен от кризата 2020 са засегнати малките софтуерни компании в страната. Най-комфортно като чели през кризисната 2020 са преминали големите компании, които продължават успешно да увеличават и персонал и приходи. Предишно изследване на CBN сочи, че в този сегмент са базирани предимно  експортно ориентирани компании, свързани с американски, германски, британски капитали.

Прогнозите на CBN за развитието на трите сегмента на софтуерния бизнес в България през 2021 и 2022 сочат определено за нови добри години с вероятен силен ръст на приходи и заети. Основните финансови рискове, които се виждат от част от резултатите са свързани с ръста на производителността, увеличаване на възнагражденията и респективно навлизане в рисковата зона на бизнес, когато съотношението между цената на труда и оперативните приходи надвиши определен праг, след което е възможен и ръст на задълженията.

Сред TOP10 в едрия софтуерен бизнес по брой заети (общо 9,013 служители) има две български компании. TOP10 в едрия бизнес са генерирали оперативни приходи общо в размер EUR548.4M, TOP10 в среднияEUR232.1M, a TOP10 в малкиEUR104.5M.

В TOP10 по средни възнаграждения на зает малкия бизнес има предимство, но при резултатите за целите сегменти най-високо е заплащането в едрия софтуерен бизнес. 

---------------------------------------------------------
ЗА АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ
Всички публикации от тази страница, както и от блога на агенцията, не могат да бъдат копирани, препечатвани и/или разпространявани от медии и електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права. 
©1991-2021 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.