Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


29 май 2020 г.

Бизнеса и ERP системите в България 1996-2020


На фона на задаващата се рецесия, внедряването на софтуер за управление на бизнеса става все по-голяма необходимост. Над 70 ERP системи, над 190 интегратори имат проекти вече във всичките 19 индустрии в страната.

Пазара на ERP системи в България продължава успешно да се развива, показват резултатите от единственото за България XXVII годишно национално изследване ERP Market Observer Bulgaria 2020 на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Макар 2019 година да се очертава като много по-слаба откъм нови проекти, общия брой на бизнес клиентите продължава да расте, като оборотите управлявани с ERP вече достигнаха базова част от БВП на България.

В едрия бизнес, от 15 индустрии с работещи ERP - промишлеността е индустрията с най-много клиенти на ERP системи. Тук неизменния в последните години лидер има клиенти във всичките индустрии и общо в 53 сектора.

Малкия и среден бизнес в страната продължава да водеща движеща сила в новите ERP проекти с 18 индустрии с работещи ERP. Тук абсолютния лидер през последните години е недостижим със няколко стотин клиенти.

Пет от общо Топ-10 икономически сектори с най-много ERP проекти са в промишлеността, три са в търговията и два са в услугите, а една от изгряващите нови пазарни ниши е свързана с инвестиционни проекти на големи европейски корпорации.

Над 40 българските производители на ERPсистеми са намерили място на пазара, сочат резултатите от изследването. Клиенти на български ERP  системи работят в 17 индустрии и 59 сектори. Най-добрата година за тях е донесла нови 71 проекти, предимно в микро, малкия и среден бизнес.

Над 190 интегратори на ERPсистеми имат успешни проекти за периода на изследването. Повече от 20 тях тях вече не съществуват. Атрактивния продукт, активния маркетинг и инвестиции в PR и изследвания донесе на няколко интегратори само от един водещ доставчик изключителни финансови резултати и позиции, особено по вертикалите.

Прогнозите за 2020 са все още неясни. Резултатите за ERP бизнеса в България се очертава да зависят от няколко основни фактори – инвестиционна активност, европейските фондове, скоростта на възстановяване на българската икономика.

На фона на тези процеси за успешното развитие на бизнеса обаче е силно зависимо от добре обмислена маркетингова и образователна активност на водещите вендори и интегратори в страната, особено в намиране на клиенти от силните и по-малко засегнати индустрии и сектори. 

Един от най-важните фактори за конкурентоспособността на бизнеса си остава внедряването на подходящ  софтуер за управление и правилното му използване.



2020-05-29
София
CBN Pannoff, Stoyctheff & Co.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.