Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


15 май 2020 г.

Къде е България: дигитални умения на гражданите на ЕС, живеещи с деца

„ През последните седмици все повече услуги са онлайн поради правителствените ограничения, въведени в отговор на пандемията COVID-19. Много предприятия трябваше да преустановят дейността си и училищата да се затворят в повечето държави-членки на ЕС, принуждавайки училищата да пренасят уроци онлайн. При сегашните обстоятелства може да се попитаме дали лицата, живеещи в домакинства с деца, притежават необходимите цифрови умения за достъп до тези услуги онлайн?“

Казва Европейската Комисия: 

А къде е България и дали в страната има подходящи условия за провеждане на онлайн обучение-вижте и преценете сами данните на Eurostat:


Без да сме черногледи заради последното ни място - изоставането е чувствително, дори и от средните показатели за ЕС. В две от три български семейства с деца родителите се оказват без базови цфрови умения и това не е изненада за нас.

Темата сега обаче е доколко наистина децата в България са получили адекватно онлайн обучение, знания и доколко ще са конкурентни утре на пазара на труда и знанието. Най-вериятно това ще проличи обективно в резултатите на българските ученици в PISA.

Ексклузивно за България, независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. следи ИТ разходите на държавата през ЗОП от 2000 година до сега, както за електронно управление така и за дигитализация. Агенцията провежда XX-то годишно изследване за ИТ разходите през ЗОП в страната и ще публикува скоро резултатите в блога.

http://blog.cbn-bulgaria.com/search/label/Observer%3A%20IT%20Tenders%20Bulgaria

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.