Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


8 април 2019 г.

Пазара на ИТ продукти в България: Дистрибутор – дилърските канали - XXIV годишно национално независимо изследване

"IT Wholesalers – Dealers’ channels market survey Bulgaria 2019 (Annual edition, Year XXIV)", единствено за България независимо пазарно изследване, което изследва и дава представа и оценка за рейтинга на най-продаваните марки, конкуренцията между ИТ дистрибуторите, бизнеса на ИТ дилърите и прогнози в дистрибутор-дилърските канали, оценяван на над €250m.

Резултатите са оформени и показани под формата на презентация на английски език в общо 57 информационни слайда, включващи данни за три - годишен период.

Изследването се провежда всяка година от 1995 до сега - 24 последователни години от независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. и както винаги досега се финансира със собствени средства.

Предназначението на изследването е да даде представа и оценка за позиции и изменение на пазарните дялове на най-продаваните хардуерните и софтуерни марки, удовлетворението на дилърите от политиките на дистрибуторите и да посочи посоките и проблемите в бизнеса на дилърите в България.






Целевата група на изследването:


Общи резултати от изследването:


Статистика за броя на посочените от респондентите най-продавани марки по продуктови линии:


Статистика за броя на дистрибуторите, от които са направени най-големи поръчки през годината по продуктови линии:



"IT Wholesalers – Dealers’ channels market survey Bulgaria 2019 (Annual edition, Year XXIV)" е разделено на три обособени части:

I. Рейтинг на най-продаваните марки на хардуер и софтуер на пазара в България, дистрибутори с най-големи поръчки:

Целта на проучването в тази част, е изследване на продажбите на най-продаваните ИТ марки в България на компютърни устройства–настолни и мобилни компютри, сървъри, таблети, смартфони, периферия, компоненти мрежи, операционни системи и антивирусен софтуер.

Най-продавана марка от дилърите - дава представа за реалните пазарни позиции на даден бренд.

Проучването изследва продажби в процентно съотношение в различни направления – HDD vs. SSD, PC w/o OS vs. PC w OS.

В допълнителни въпроси проучването изследва и класира мнението на дилърите за ИТ дистрибуторите, от които те са направили най-големи поръчки на компютри, софтуер, периферия, консумативи, компоненти и мрежови продукти – общо 17 класации по продукти.


Съдържание на част първа:


Образец на класация за най-продавани марки & дистрибутори с най-големи поръчки - примера е за преносими компютри:


Образец на визуализиране на резултати за продаваните PC със/без OS:



II. Рейтинг на дистрибуторските компании в страната

В тази секция се изследват и се класират вносители по мнения на дилърите, които са с най-добри цени, склад, програми за лоялност, кредитни линии, сервиз и към кого са направени най-големи поръчки чрез Интернет.

Допълнително дилърите дават мнение за дистрибутора, ползващ се с тяхното най-голямо доверие, както и дистрибутора, който според тях комплексно е най-добър вносител на ИТ в страната.

В тази част е изследвана и оценката на дилърите за най-добър мениджър продажби, който те са посочили и класирани персонално.

Важен момент в проучването е мнението на дилърите за пазарната позиция на дистрибутора – дали се подобрява, влошава или се запазва. В този аспект е търсена и оценката на участниците за основни продуктови линии на ИТ вносителите – одобрение или неодобрение като цяло.

Съдържание на втора част на изследването:


Образец на визуализиране на резултати за дистрибутор с най-ниски цени:


Образец на визуализиране на данни за подобряване или влошаване на пазарните позиции на търговците на едро на ИТ в страната:


Образец на визуализиране на резултати на одборение на продуктови линии по дистрибуторски компании - в случая сървъри и смартфони:


Образец на показване на резултатите за брой на посочени най-добри търговци по дистрибутори и класация на Топ-10 от тях:


Образец на визуализация на класация за най-добре дистрибутирана марка за 2018:



III. Дилърския бизнес

През 2019 година за девети път в историята на проекта изследвахме мнението на дилърите за техният бизнес и продажби. Първият въпрос на който потърсихме отговор, бе свързан какво място заемат в продажбите им 13-те основни ИТ продуктови линии – от мобилни компютри до облачни услуги, вторият въпрос – какъв е ръста, който прогнозират за всяка една основна ИТ продуктова линия през 2019/18.

Третият въпрос, който се отнася до бизнеса на дилърите, беше какъв е процента на продажбите към частни клиенти, бизнес клиенти и администрация. На четвърто място изследвахме оценката на дилърите за обема на сивия пазар в сектора. Петата изследвана тема е, какъв е % на продажби към крайни клиенти през Интернет магазини.

Към отговорите на тези въпроси в тази част добавихме и отговорите свързани с % на поръчките на дилърите чрез Интернет към вносителите. В тази част е и оценката на дилърите за най-сериозните проблеми във взаимоотношенията им с дистрибуторските компании в България.

За втора поредна година през 2019 година включихме и изследване на въпроса кой е най-предпочитания дистрибутор и марка за участие на търгове в осем отделни продуктови линии.


Съдържание на трета част на изследването:


Образец на визуализация на резултати - класация на най-важните 14 продуктови линии за бизнеса на дилърите:


Образец на визуализация на резултати - клиентски групи и дял в продажбите на дилърите:


Образец на визуализация на класации на най-предпочитаните за участие на търгове в страната 2018 от дилърите - дистрибутор/марка:





Ако желаете информация за цена на изследването и как да го поръчате, може да се свържете с нас на:

office@cbn-bulgaria.com
+359887208069

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.