Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


13 февруари 2019 г.

След троен фалит - в рискова ситуация ли е бизнеса в България с продажби през Интернет?

/Внимание! Нито една част от и/или целия материал не може да бъде копирана, препечатвана, цитирана по какъвто и да е начин без изричното писмено съгласие на авторите – CBN Pannoff, Stoytcheff & Co./

Медиите съобщават, че три компании от бизнеса с електронна търговия в страната са пред обявяване във фалит.

Анализ на CBN сочи, че шестата, осмата и девета компании по оборот в продажбите през електронни платформи в България затварят, като сумарно те държат 7.5 % от работните места и 11.6% от приходите в бизнеса (изследването на CBN  е за 2017 последната налична фискална година).

34 са регистрираните компании в България в сегмента на търговията на дребно чрез телефон и Интернет с приход над €1m годишно, като ръста в продажбите им 2017/16 и 2016/15 е зашеметяващ. Интресен е и ръста на кредитите общо в сегмента 2017/14 - 699%!?

Интересно е да отбележим, че и трите компании, които са подали документи за фалит имат отлични финансови резултати и внимателно следени и управлявани основни KPI за 2017, като разходите за персонал/приходи (по-добър от средния за бизнеса), задължения, вземания. Особено впечатляващ е брутния им марж.

За сведение да отбележим, че данните на CBN сочат че през 2014 година в България в търговията на дребно чрез телефон и Интернет с приход над €1m годишно са оперирали 23 компании с BGN 98.0 m продажби и 555 служители сумарно.

Очевидно е, че този бизнес сегмент е изключително конкурентен, а там са намесени интересите и на големи световни имена, както и на локални компании, регистрирани в съседни държави. Внимателната оценка за потенциала на пазара и изравняване на стойностите на основните KPI със световните стандарти са единствения път за оцеляване в тази силно агресивна среда.

Да припомним че CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. е единствената агенция в България която следи развитието на ICT индустрията в страната непрекъснато от 1991 година досега: http://blog.cbn-bulgaria.com/search/label/Observer%3A%20ICT%20business%20Bulgaria

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.