Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


14 март 2016 г.

4q2015: Пазара потопи осем от осем продуктови направления в импорта на ICT хардуер в България, измерен в щатската валута

Валутните разлики и несигурния пазар се отразиха силно негативно на импорта на ICT хардуер в България през последното тримесечие на 2015 година. Това сочат резултатите от 96-тото тримесечно изследване на ICT пазара в страната на независимата агенция CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co.

Пазара, измерен в щатски долари показа негативен тренд в осем от осем изследвани от агенцията ICT продуктови направления - компютри, принтери, видео, компоненти, мрежи, части, токо-захранващи устройства и телеком оборудване.

Не оцеля индекса на пазара на мобилните компютри, мултифункционалните устройства, цифровите камери, мултимедийните прожектори, твърдите дискове, флаш паметите, мрежовото оборудване, частите, токозахранващите устройства, сринаха се доставките при cordless и обикновените телефоните, базовите станции,

В 4q2015 от ICT продуктовите лини, които се спасиха са клавиатури, монитори, принтери, домашните мрежови продукти и клетъчни телефони. Интересното в случая е, че и при петте продукта бройката е паднала драстично.

Определено изненадаха десктопите, които останаха на нивата от предходната година.

Част от бизнеса се е опитал да реагира адекватно на пазарната ситуация - ре-експорт, макар и с не-достатъчен обем, както и насочване към ICT продукти със значително по-висока средна цена.

Картината на пазара измерена в EUR е много по-различна. С нея ще се запознаят читателите на платената част на блога в следващите дни.

Източник: CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co.
Пазарно изследване: "ICT Trade Bulgaria, Y24, Q96"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.