Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


1 ноември 2021 г.

ERP в България – здрава ли е основата за дигитализация на икономиката на страната

ERP в България – основа за дигитализация на икономиката на страната

ERP системи са в основата на управление на бизнес в България, генериращ приход от 91.8 милиарда лева (77% от БВП). Това сочат данните от наскоро приключилото ежегодно изследване на пазара на ERP, CRM и BI в България от независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

ERP системи са внедрени и са в помощ на управлението на бизнеси в страната, осигуряващи 320,000 работни места в 19 индустрии и 77 индустриални сектори.

ERP системи, внедрени от български интегратори работят в над 400 чуждестранни инвеститори в България от 40 държави сочат данните от друго изследване. Сред петте бизнеса с най-многобройни представители в тази група са с германски, гръцки, американски, италиански и австрийски собственици.

Друго изследване на агенцията показва, че бизнеса в България изпреварва колегите си от три страни от ЕС по отношение на използване на този ресурс. 

Важна тенденция на пазара на ERP в България, която агенцията отбелязва е, че прехода към облачни решения вече е в ход, но се случва сравнително бавно.

На този пазарен сегмент, през периода на изследването 1996 - 2021, са били активни 82 вендора на ERP системи, представени от 198 интегратори. Въпреки сравнително големия брой участници на един малък пазарен сегмент, агенцията очаква през следващата година да навлязат нови играчи, което ще доведе до още по-голяма конкуренция. 
 
-------------------------------------------------------------------
ЗА АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ

Тази публикация – част или цялата, не може да бъде копирана, препечатвана и/или разпространявана от частни и/или юридически лица, медии и/или електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.

©2021 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.