Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


14 септември 2020 г.

За първи път от 8 години: ключовите интегратори на ERP, CRM и BI неочаквано се сблъскаха със свиващ се пазар в България 2019/18! А 2020?


Ще се случи ли основата в дигитализацията и конкурентоспособността на бизнеса в България зависи от приблизително 120 интегратори на високотехнологичния софтуер за управление от типа ERP, CRM и BI (по данни на CBN).

В ръцете на няколко стотин професионалисти и мениджъри се разполага цялата поддържка на софтуерната инфраструктура на реалния бизнес и финансовата индустрия в страната.

2019 година обаче сблъска водещите интегратори с бизнес модел фокусиран върху ERP, CRM и BI системи и услуги с неочакван общ спад в приходите - за първи път от осем фискални години. Това сочат резултатите от току-що приключилото 4-тото годишно независими изследван на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co .: "Business analytics: 30 ERP, CRM and BI key integrators Bulgaria: basic KPI; SAP, Microsoft, ISV ecosystems", което обхваща резултати и KPI на 30 ключови интегратори, отговорни общо за над 2/3 от инсталациите в страната.

На фона на очакваните мащабни инвестиции от страна на реалния бизнес, подпомогнат и от европейски програми за финансиране на конкурентоспособността на компаниите в България - едва 13 интегратори отбелязаха ръст в приходите, срещу 17 спад.

Оказва се, че всичко е надолу - оперативните приходи и печалба, дори приходите от услуги! На този фон обстановката се усложнява от ръста на цената на труда и спада на прихода на зает, увеличаване на общия обем на задължения и вземания, И разбира се следва и нещо съвсем логично - втора поредна година спада броя на заетите!

На този фон вероятно не звучи шокиращо прогнозата на агенцията, че пандемичната 2020 може и да се окаже не чак толкова лоша за някои интегратори, а защо не и за бизнеса им като цяло.

От няколко години CBN наблюдава как се оформят няколко мощни екосистеми от интегратори, които се конкурират както за клиенти в страната, така и напоследък за поддържане и внедряване на системи и в задгранични компании. Това са екосистемите на партньори на световни чуждестранни вендори на бизнес софтуер, на SAP, на Microsoft и на български производители и внедрители на бизнес софтуер. За всички тях 2020 година се очертава да е с много различна динамика, а изпълнението на плановете за приходи и клиенти може да стане ясно на 31 декември.

===================================

©1991-2020 CBN Pannoff, Stoytcheff & co. All rights reserved. No coping, distribution or quoting of the whole or any part of material are allowed without written permission from the authors. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.