Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


26 ноември 2018 г.

Доставките на ИКТ хардуер за вътрешния пазар в България 2018 с прогноза за рекордни стойности на фона на бавната дигитализация и проблеми в публични ИТ системи

Съобщение до медиите
София, 26.ноември.2018

Доставките на ИКТ хардуер за вътрешния пазар в България  '2018 с прогноза за рекордни стойности на фона на бавната дигитализация и проблеми в публични ИТ системи

IT и TLC хардуер на стойност €610.0m се очаква да бъде доставен на локалния пазар в България през 2018 година, сочат прогнозните резултати от изследването "ICT Hardware Market Observer Bulgaria 2015-2020f" на независимата агенция CBN Pannoff, Stoyctheff & Co., която следи пазара от 27 години.

На този фон дела на доставения IT & TLC hardware на вътрешния пазар за 2018 ще достигне 1.14 % от прогнозния БВП на страната.

24 продуктови линии за ИТ хардуер и 7 линии за ТЛК продукти следи агенцията, като основните и най-големи и значими за пазара в България от тях са пет - desktop computers [PC & Servers], cellular phones [Mobile & Smartphones], mobile computers [Notebooks & Tablets], networking hardware и storage systems.

От седемте основни канала за продажба на хардуер в страната - ICT Retailers [SME, on-line & of-line], IT & TLC service providers, Office hardware sellers, Software services providers, Telecoms, Telecom & Network equipment sellers и Wholesalers, разглеждани в "ICT Hardware Market Observer Bulgaria 2015-2020f" - най-висок ръст в продажбите на хардуер YoY се очаква да достигне в телекомите, софтуерните компании и ритейл бизнеса.

В шест от седемте канала брутния марж се очаква да нарасне, но много компании ще останат под него.

Добрите резултати за 2018 година идват на фона на все още чувствително изостване в дигитализацията на обществените и бизнес процеси спрямо медианните стойности в ЕС по всички показатели, както и сериозни проблеми в публичните информационни системи. Блокиране на работата на ИС в КАТ, митници, летище София, срива в Търговския регистър показват слабости, подценяване и пропуски в развитието на дигиталните процеси в обществените системи, а и се задава един нов проблем, който може да засегне огромен брой потребители.

Макар и далеч не за всички компании, ИТ индустрията в България изпраща една добра 2018 година.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. разрешава използване на част/и и/или на целия материал при изричното ни посочване като източник на информация. Слагането на линк към блога ни е препоръчително с оглед тежестта на фактите и анализите пред аудиторията на медията, която го излъчва.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. информира колегите от медиите, които използват различни материали от агенцията, че от 01.12.2018 в блога на агенцията с 27 годишен опит в изследване и анализ на технологичния пазар и бизнес, ще се публикуват всеки месец нови анализи и коментари с резултати за софтуерния и хардуерния сектори в България с права за излъчване. Ако желаете да следите новите ни публикации - може да го направите и като станете абонати на свобдоната част на блога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.