Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


14 април 2015 г.

ИТ бизнеса в България с оптимистични прогнози за '2015

ИТ бизнеса опериращ на пазара в България, представен от над 1,000 активни компании с годишни продажби за над 1 милиард лева, очаква ръст между 4 % до 10 % в различните пазарни сегменти за '2015 фискална година.

На фона на задаващите се мобилни и облачни решения в ИТ индустрията, най-голям ръст ИТ компаниите очакват в приходите от услуги, следвани от продажбите на софтуер и консумативи.

По отношение на продуктовите линии фаворити на ИТ фирмите за ръст през '2015 година се оказват смартфоните, следвани от ултрабук и лаптоп системите.

B2B клиентите, изненадващо и държавната и общинска администрации (вероятно заради задаващите се местни избори '2015)  са с най-големи очаквания за повишаване на продажбите на ИТ бизнеса за '2015/'14.

На фона на тази оптимистична картина изненадващо идват и прогнозите за ръст на сивия пазар в ИТ бизнеса, като учудващо оценката за не-регламентирания пазар в София се оказва в пъти по-голяма от размера в страната.

ИТ дилърите и риселърите в България, работещи с крайни ИТ клиенти, продължават да са най-недоволни от ценовата политика, лошото поддържане и обслужване, а през последните години и от рекламата и маркетинга на ИТ хардуера и софтуера доставян в страната.

Това показват предварителните резултати от наскоро приключилото национално представително пазарно изследване IT Survey Bulgaria '2015, XX ed. провеждано за 20-та поредна година от независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

========================================
За пазарното проучване

IT Survey Bulgaria '2015, XX ed. е национално - представително независимо пазарно изследване сред 1,032 ИТ компании, работещи с крайни клиенти на пазара в България. Провежда се за 20-та поредна година от независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

В IT Survey Bulgaria '2015, XX ed.  са номинирани общо 179 световни ИТ марки и 114 дистрибуторски компании в 21 продуктови линии. Обработени са резултатите от над 5,000 отговора на респонденти от 12 града в страната.

С пълна информация за IT Survey Bulgaria '2015, XX ed. може да се запознаете на страницата на CBN:

http://www.cbn-bulgaria.com/it_survey/it_survey_2015_bg.htm
http://www.cbn-bulgaria.com/it_survey/it_survey_2015_eng.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.