Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


25 април 2023 г.

Исторически 518 млн. лв. обществени поръчки за ИТ хардуер, софтуер и услуги в България. Концентрация и ново разпределение на пазара в сегмента.

1, 655 договора за доставка на ИТ хардуер, софтуер и услуги по Закона за обществените поръчки на обща стойност 518.2 млн. лв. са подписани през 2022 година.
Общо 168 са възложителите през годината, а 341 са изпълнителите.
 
Това сочат резултатите от единственото за България 23-то поредно годишно изследване на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. : CBN202304_IT_Tenders_Bulgaria_2000 - 2022_PPA_ed_XXIII *.
 
За най-големите възложители
 
В десетте най-големи възложители по бюджет за годината са три министерства, държавна банка, две агенции, две държавни компании и един институт. Отлично впечатление ни прави присъствието в топ-10 за четвърта поредна година на министерството на образованието и науката. 
 
Трите най-големи договори по стойност са възложени от две министерства (едно силово и на образованието) и една държавна компания и са на стойности от 24, 23 и 16. млн. лв.
 
За електронно управление в България?
 
73 са държавните и общински ведомства, агенции и организации, които са сключили 1, 077 договори на стойност 433.9 млн. лв. за доставка на ИТ хардуер, софтуер и услуги, пряко или косвено участващи в електронното управление на страната. Всеки един от първите три възложители по обем е похарчил сумарно по над 50 млн. лв. за доставка на ИТ хардуер, софтуер или услуги през 2022 година.
 
За най-печелившите компании
 
Топ-10 изпълнители за 2022 г. са подписали договори за доставка на ИТ хардуер, софтуер и услуги на обща стойност от 297.8 млн. лв. За първи път в 23 годишната история на изследването, първите две места по стойност се заемат от два телекома. На трето и четвърто място са два частни системни интегратора, които тази година изпреварват държавния такъв. Десетте водещи компании по брой сключени договори са сключили общо 707 договора. По брой на спечелените търгове, на първо място отново изненадващо е телеком компания, изпреварваща с малко утвърден частен системен интегратор, който миналата 2021 година държеше първото място.
 
Впечатления и изводи
 
* 2022 е годината с най-голям ръст и обем на ИТ договорите за хардуер, софтуер и услуги в историята на страната за всички времена.
* Телеком компании продължават да увеличават активността и пазарния си дял в сектора на ИТ по ЗОП.
* Общия брой на компаниите, печелещи ИТ търгове по ЗОП остава почти непроменен.
* Отново се наблюдават сериозни размествания и големи разлики в спечелените от основните интегратори суми по ИТ чрез ЗОП, респективно техния пазарен дял в сегмента, което може да окаже влияние при очаквани M&A в ИТ системната интеграция в България.
* С някои изключения, големите имена в софтуерния бизнес в България напълно отсъстват. * Пренебрежимо малък по обем бизнес имат български ИТ компании с утвърдени собствени хардуерни продукти.
* Представения държавен и общински здравен сектор намалява парите за ИТ по ЗОП.
* За сметка на здравния сектор, университети продължават да увеличават парите за ИТ.
* Наблюденията ни сочат, че изненадващо намаляват договорите за изграждане на STEM центрове – един изненадващ отзвук от случващото се в парламента.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
* Всички цитирани данни в статията са от CBN2023_IT Tenders Bulgaria 2000-2022: ИТ търгове за доставка на хардуер, услуги и софтуер по ЗОП за 23 годишен период - база данни, XXIII издание“ :
http://blog.cbn-bulgaria.com/2023/04/cbn2023it-tenders-bulgaria-2000-2022-23.html
 
ЗА АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ
Всички публикации от тази страница, както и от блога на агенцията, не могат да бъдат копирани, препечатвани и/или разпространявани от медии и електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.
 
©1991-2023 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.