Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


8 септември 2021 г.

Технологичните дистрибутори в България 2020 – добра новина за една лоша година

София, 2021-09-08

Макар и цели 11 от общо 25 ключови ICT дистрибутори в България да отбелязаха спад в оборотите, общия оперативен приход в сегмента на доставките на едро на технологичен хардуер – компютърни системи, компоненти и периферия през 2020 допря границата от 1 милиард лева за първи път в бизнес историята на страната с 4-ти по размер ръст ‘20/’19 за последните 13 фискални години.

Това сочат данните от наскоро завършилото XI годишно изследване Business analytics - IT Wholesalers in Bulgaria, ed. XI by CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co.”, разглеждащ 10 обемни и 8 индикатори за производителност (KPI).

На фона на кризисната 2020, търсенето на технологичен хардуер ускори развитието на бизнеса, който доказа високите си професионални стандарти с отлични резултати и за клиентите и за служители си.

В осем от 10-те обемни и в седем от осемте KPI, ICT дистрибуцията в България бележи исторически рекорди с най-добри резултати.

Най-голямо впечатление прави, че ICT дистрибуторите през изминалата година не са увеличили средната търговска надценка, но въпреки това са постигнали много по-добър финансов резултат, намалили са рязко задълженията и са увеличили разхода за персонал, значително изпреварващ производителността. За пета поредна година времето за оборот на склада намалява до исторически нива, намалява и времето за събиране на вземанията.

Топ5 дистрибутори по оборот в България държат 77.5% дял от пазара за 2020 година, срещу 76.8% за предходната 2019, като всички от Топ5 са с приходи над BGN50..

Да припомни данни от друг анализ на CBN - 25-те водещи ICT дистрибутори в България доставят в страната продуктите на над 200 световни ICT марки, като практически осигуряват хардуера, системния софтуер и голяма част от софтуера за защита в изграждане и поддържане на ИТ инфраструктурата в страната.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗА АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ

 Всички публикации от тази страница, както и от блога на агенцията, не могат да бъдат копирани, препечатвани и/или разпространявани от медии и електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.

 ©1991-2021 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.