Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


19 октомври 2020 г.

Големия, средния и малък софтуерни бизнеси в България - стратегически за страната. Ще продължи ли успешния ръст по приходи, работни места и възнаграждения?

23 големи, 127 средни и 301 малки предприятия са работили в България през 2020 сочи ексклузивното изследване за страната на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., специализирана в ICT.

Малко изненадващо, най-големи приходи, декларирана печалба и работни места в индустрията са създадени от средния (50 – 249) софтуерен бизнес в страната.

Изследването на агенцията показва, че за пет годишен период 2019/2014 на фона на постоянния брой на работната сила в България, средния софтуерен бизнес в страната е увеличил работните места с 90.1 %, големия – с 81.6 % а малкия – с 94.9 %.

Десетте топ работодатели в големия софтуерен бизнес в България са осигурявали 7,700 позиции през 2019 година. Седем от тях са инвеститори от ЕС, двама - от САЩ и един е с българска собственост. Поне пет от тях са свързани с публични компании, които се търгуват на NASDAQ или други световни борси.

Прогнозите на агенцията за 2020 сочат, че сумарните финансови и KPI показатели и в трите софтуерни бизнес направления ще останат с положителни стойности - в условията на тежката финансова ситуация в страната.

Припомняме, че БВП на България за 2q2020 намаля с минус €1.05bn или минус 6.9% (Eurostat, current prices), 39 ключови за икономиката на страната сектори отбелязаха спад в оборотите през първото полугодие, а прогнозите са че и през 3q и 4q на годината БВП отново ще отбележи спад.

Прогнозите на агенцията относно работните места, базирани на първото полугодие сочат също, че на фона на увеличената безработица в страната, броя на работните места и в трите направления на софтуерния бизнес ще отбележат ръст, макар и чувствително различен от предходните пет години. Политиката на възнаграждение очакваме също да бъде променена.

София,

2020-10-19

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.