Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


16 март 2020 г.

2019: Пазарите отредиха рекордна година за вноса на технологичен хардуер в България

По ирония на съдбата, годината преди появата на Covid-19 и последващите ефекти за икономиката на страната, за първи път от 28 години през които независимата изследователска агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. следи вноса на технологичен хардуер в България обема на вноса през 2019 задмина психологическата граница от 1 милиард евро достигайки €1.07bn.

На положителна територия с ръст са индексите във вноса на десктоп компютри, сървъри, преносими компютри, мултифункционални устройства, принтери, цифрови фотоапарати и монитори. 

На фона на търговската битка между US и China и рязко спадащия световен пазар на смартфони, вноса на мобилни телефони в България достигна изключителен ръст и невиждани размери, а общия търговски оборот с тези устройства задмина с лекота половин милиард евро. Това е и ясно доказателство – българите са мобилни и са една от бързо развиващите се нации в ЕС е това отношение.

На отрицателна територия останаха индексите на внос на дискове и флаш памети, мултимедийни прожектори, части и аксесоари, токозахранващи устройства и базовите станции на мобилните оператори, а мрежовия хардуер завърши нула на нула.

Изключителни резултати показа и експорта на технологичен хардуер от България, достигайки €450.8bn с ръст от 23 %.

Трудните дни през годината за бизнеса с хардуер предстоят. 

След въвеждане на извънредното положение в страната, приходите от сравнително успешните 75 дни от 1q2020 вероятно няма да стигнат то да завърши на положителна територия, а спада във 2q2020 и 3q2020 се очертава да бъде значителен.

CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. следи внимателно пазарната картина и ще подготви в помощ на мениджмънта и оценка на риска прогнози за развитие на продажбите в България на технологичен хардуер в дистрибуцията и ритейл сегмента до края на 2020. От опита ни през предходната криза през 2008-2010 година, през очертаващите се най-трудни следващи 90 дни, може би най-важния показател за оставане в бизнеса и най-малко щети ще бъде управляване на cash-flow процесите. 

Нашите очаквания са последното тримесечие на година пазарите и бизнеса да се възстановят и индексите на продажбите отново да тръгнат нагоре, макар и в изключително променена среда.

Източник: ICT Trade Bulgaria Y'28 Q'112 bu CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

София,
2020-03-16

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.