Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


25 септември 2019 г.

ИКТ индустрията в България с нови исторически рекорди! Фактите сочат - българите са умни!

След регулярния годишен анализ*, базиран на изследване продължило близо 9 месеца, на резултатите от над 15,000 ИКТ компании базирани в 432 населени места в България, предварителните данни на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co **. показват, че през 2018 година ИКТ индустрията в България достига исторически рекорд, както в оперативните приходи и в броя на работните места, така и в заплащането.

По предварителни данни на агенцията ръста в приходите в ИКТ индустрията в България спрямо предходната година е с цели 1.32 милиарда лева.

Работните места в ИКТ бизнеса се увеличават за година с над 5,000, а  компаниите от индустрията преминали границата от 250 служители в България са вече цели 50.

И производителността и заплащането отбелязват нови по-високи стойности. През 2018 година един служител в индустрията е получавал средно на година с около 8,000 лева брутно възнаграждение повече от 2015, при ръст на производителността за същия период с около 20,000.

Ръст има във всички сектори на индустрията – от дистрибуторския бизнес, системните интегратори, дилъри и риселъри до центровете за глобални услуги, хостинг, интернет и софтуер провайдъри.

В анализа прави впечатление, че наред с бума на нови работни места в Пловдивска и Варненска области (които почти се изравняват) ръст на работните места в ИКТ бизнеса има дори и в по-слабо развитите региони в страната като Видинска и Врачанска области, както и в области в които индустрията е все още малко застъпена като Кърджалийска и Смолянска.

Всички тези добри резултати за ИКТ индустрията в страната идват на фона на проблемни ситуации в ключови национални информационни системи и смяна на концепции за бизнеса със загуба на ресурс, което показва все още слабата връзка между ИКТ бизнеса и обществените структури, отговарящи за дигитализацията на институциите.

-----------------------

* Всички данни са базирани на ежегодното изследване на ИТК индустрията в България „ICT industry in Bulgaria 2019 - annual observer by CBN Pannoff, Stoytcheff“, което ще бъде окончателно завършено до края на месеца.

Допълнителна информация може да разгледате в блога на агенцията на адрес: http://blog.cbn-bulgaria.com/search/label/Observer%3A%20ICT%20business%20Bulgaria
** За CBN Pannoff, Stoytcheff & Co: http://blog.cbn-bulgaria.com/p/cbn.html

------------------------------------------------------------------------------------
© 1991-2019. CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.