Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


1 февруари 2019 г.

Малкия и дребен бизнес в България наводниха (с европроекти) пазара на CRM системи и изпратиха 2018 на върха в 18 годишната му история!



CRM бизнеса постига исторически рекорд през 2018 по брой на проектите. Броя на нови клиенти на този бизнес софтуер в България се равнява на сумата на новите клиенти през 3-те предходни години: 2015, 2016 плюс 2017! Но основната причина уви не е, че бизнеса в страната е прегърнал дигитализацията на висока скорост, а защото с пари на европейски и български данъкоплатци (по ОПИК) са финансирани учудващо количество внедрявания на CRM – системи или модули, като най-облагодетелствани се оказват малкия (4-20 млн. лв.) и дребен (0-4 млн. лв.) бизнеси.

По отношение на цената на CRM проектите през 2018, едни от най-високите нива са в диапазона 500 - 700 хил. лв., а най-ниските са в диапазона 40 - 60 хил. лв.

Въпреки сравнително големия брой нови клиенти, предприятия от близо една трета от областите остават без нови CRM проекти. А проектите в София държат около 25 % дял.

По отношение на вертикалните пазари, в едва 5 от общо 18 действащи индустрии в България има нови CRM внедрявания, като 2 от индустриите взимат близо 90 % от пазара  през 2018.

Макар малкия и дребен бизнес да са приоритетни на CRM пазара през 2018, нови клиенти има и в средния (20-100 млн. лв.) и в едрия (100 млн. лв. +) бизнеси в страната.

По отношение на CRM системите /вендори/, броя им се доближава до 20, а екипите на близо 30 интегратори са имали успешни проекти през 2018.

Прогнозата на агенцията за 2019 е, че годината ще донесе чувствително разместване на пазара на CRM в България, обусловено от процеси, някои от които отбелязахме по-горе. Някои от важните причини ще са оттеглянето на евро-финансирането, рязък скок на конкуренцията, като новите играчи на пазара ще търсят и нови клиенти. Други фактори, които са от значение са прогнозите за забавяне на икономиката на ЕС, което ще окаже влияние върху инвестициите в бизнес софтуер в отделни индустриални сектори в България, в които има изнесено производство като сектора на производство на автомобилни части например. А и индустриални сектори вече с приоритетно българско участие, които бяха сред отличните клиенти на бизнес софтуер в България, като тютюневия например също изпитват трудности и ще окажат влияние на продажбите в целия сегмент на бизнес софтуер. Не е без значение как ще излезе от ситуацията и транспортната индустрия с пакета наречен Мобилност.

Безспорно има и отлични икономически сектори с добра прогноза и перспектива за продажби на CRM. Информация кои са те и обзор на пазара на CRM в България ще намерите във:

CRM пазара в България: обзор 2018


Обща картина и особености
Проекти
Обем на пазара
Региони
Индустрии
Едър, среден, малък и дребен бизнес
Вендори
Интегратори
Прогнози ‘2019


©1991-2019 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, Sofia. Bulgaria. An independent research and analyses agency.
XXVI business software market analyses projects.


/Внимание! Нито една част от и/или целия материал не може да бъде копирана, препечатвана, цитирана по какъвто и да е начин без изричното писмено съгласие на авторите – CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. Информация +359887208069, Л. Стойчев/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.