Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


20 февруари 2017 г.

CRM в България – едно изключително предимство за всички компании, за които активната връзка с клиентите, ръста в продажбите и пазарния дял, намаляването на разходите са жизнено важни

В условията на остро политическо противопоставяне в страната, придружено с геополитическа нестабилност, оцеляването и развитието на близо 8,000 компании от едрия, среден и малък бизнес от всичките 19 индустрии в България стават все по-зависими от успешния избор и внедряване на софтуер от типа CRM.

Стартирал реално през недалечната 2001 година, пазара на CRM в България продължава да преминава през абсолютно непредвидими траектории. За това говори факта, че броя на новите проекти през 2016 година е в пъти по-малък от най-успешните до момента години за бизнеса 2013 и 2014 години.

Това сочат резултатите от XXIV годишно пазарно изследване на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., която до момента се очертава единствен изследвател на този широко обхватен бизнес в България, разполагащ и с исторически резултати.

За 16-годишния период на развитие на българския пазар на CRM са стъпили 38 системи, които са били внедрени от 73 интегратори.

CRM системи имат клиенти в 17 от 19-те индустрии в България, но само в пет индустрии има едва над 30 клиенти, а един единствен (от всичките 88) индустриален сектор държи цели 19.5 % от всички CRM инсталации в страната.

Факт е, че бизнеса в България изостава от колегите си от другите държави в ЕС28 по отношение на внедряване на CRM. През 2015 година страната пада с цели седем места назад почти до последните в ЕС28 по процент на предприятията, използвали CRM.

За 16-годишния период на развитие в този бизнес в България има оформени вече ясно и пазарни лидери, с достатъчно успешни клиенти и проекти. Първите пет от тях (в произволен ред) – Microsoft, SAP, Salesforce, SugarCRM и DAN Electronic държат пазарен дял в страната от общо 60.6 %.

В заключение, CRM системи управляват бизнеса на компании с общи продажби от по-малко от € 6.5 bn при общи оперативни приходи от € 140.3 bn. Нататък е ясно. Оперативните програми ще свършат. Еврозоната чака. Необходима е CRM скорост...

София, 2017-02-20
Източник: CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

--------------------------------------------------------------------------------------------------


Информация за съдържанието на изследването на CRM пазара в България може да намерите в блога на агенцията на адрес:
http://blog.cbn-bulgaria.com/2017/02/erp-crm-bi-cbn-pannoff-stoytcheff-co.html

Цена на всички изследвания на пазара на бизнес софтуер, завършени през 2017 от агенцията може да намерите на адрес: http://blog.cbn-bulgaria.com/2017/02/erp-7.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.