Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


6 март 2016 г.

IT Survey Bulgaria '2016 - в опит да открием най-важните тенденции в бизнеса на технологичните компании, предлагащи ИТ продукти и услуги в страната

С помощта на десетки колеги от ИТ компаниите, работещи с крайни клиенти на българския пазар, за 21-ви път успешно приключихме националното годишно пазарно проучване на Дистрибутор - Дилърския бизнес в България '2016.

Едно от най-важните изследвани направления в бизнеса на дилърите е за основните проуктови линии по колко вендора реално останаха да се конкурират в дилърските канали в България и какъв е пазарния им дял и прогнозата за тях. В годините преди кризата над 250 международни вендори и няколко родни марки се състезаваха за българските клиенти. Българските марки излязоха от пазара, а от международните реално останаха почти двойно по-малко. Тази година изследвахме 22 ИТ продукта в десктоп и мобилните системи, компонентите, периферията, софтуера и мрежовото оборудване, като най-новия изследван технологичен продукт е SSD.

"IT Survey Bulgaria" се оказва единственото независимо пазарно изследване в страната не само за компонентния бизнес, но и за антивирусен софтуер, камери за видеонаблюдение, токозахранващи системи и някои други основни ИТ продукти.

В анализа на ИТ дистрибуторския сегмент в две направления са най-важните въпроса, на които търсехме отговори - колко и кои от над 30 - те доскоро дистрибуторски компании в страната реално останаха с пазарен дял в различните продуктови линии, както и дали има сериозно разместване на позиции при най-големите пет ?

Изключително важни въпроси за бъдещето на технологичните компании в България са и въпросите свързани с това, кои остават най-важните за тях продуктови линии, оценката дали се очаква ръст или спад през 2016 за съответния продукт, каква част от продажбите са насочени към частни клиенти, бизнес клиенти или държавната и общински администрации.

Не на последно място търсехме отговор и на въпросите, свързани с пазарния дял и прогнозите за продажби на ИТ продукти през електронните магазини на технологичните компании, оценка на процента на сивия сектор.

Благодарим на всички колеги за отделенето време, което надяваме се да компенсираме с две неща - обобщените резултати в края на март'16 и линк от нашия блог към техния сайт в продължение на една година.

С пожелание за по-успешна 2016,
екипа на CBN

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.