Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


27 октомври 2015 г.

Пазара в България на най-важния софтуер за управление на бизнеса - ERP става на 20 години, последните три - с много промени


Когато в средата на 90-те години навлизащите на пазара Западни инвеститори започнаха да се установяват по-сериозно на българския пазар, една от първите задължителни точки в бизнес плана им за стартиращите няколко месеца беше внедряване на ERP система. Повечето родни мениджъри тогава или нямаха представа за това странно съкращение или не им пукаше. Българските софтуерни компании пишеха само счетоводни програми и нямаше българска ERP система, а дори и Microsoft беше далече от бизнес софтуера.

20 години по-късно картината е коренно променена.

ERP системи работят в 19 индустрии и 71 бизнес сектори (използваме benchmark Eusrostat, NACE Rev.2) в българската икономика. Над 50 ERP производители опитаха своя шанс в партньорство с над 100 интеграторски компании. Флотилията на компаниите в бизнес софтуера осигурява близо 1000 работни места и генерира годишни приходи от 171 милиона лева. Повече от 20 български ERP системи се появиха на пазара, а Micrsosft, заедно разбира се със SAP, Infor и Oracle вече е разпознаваем лидер на пазара на бизнес софтуер в България. Няколко водещи гръцки ERP доставчици със сериозни позиции в Югоизточна Европа взеха завиден пазарен дял и в страната.

По най-груба оценка на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., ERP системи са отговорни за управлението на бизнеса на компании в България с общо над 530,000 работни места и над 77 милиарда лева годишни приходи.

Не липсваха и провалени проекти... Десетки компании се наложи да сменят ERP системи - подвеждане от класически PR похвати, лош избор поради липса на ИТ професионалисти с опит или предоверяване, някои клиенти дори затвориха.

След ужасяващата криза от 2008, в която българския капитал нямаше никакъв опит и влезе с голям риск, по-голямата част от собствениците и управляващите компании в страната вече са наясно, че ERP система става задължителен и е незаобиколим бизнес фактор. Нещо повече - дори в банките разбраха, че компаниите с внедрена (и работеща) ERP са по-надеждни кредитополучатели и някои свалиха от рисковия компонент на кредита, което пък им отвори пазарен дял.

Най-силната година за 20-годишния период изненадващо се оказа 2013 - годината на европроектите с 11 % дял от всички инсталации.

Двадесет години са един изключително дълъг период що се отнася до технологии и пазар. Ето защо ние решихме да изследваме и последните три години и да сравним резултатите с целия период за да открием тенденциите. А те са наистина страховити - много пари, много проекти, излизане на десетки играчи от пазара, невъзможно на пръв поглед преразпределение на пазарен дял, смяна на водещи позиции по индустрии и по сектори. btw, две системи в Топ-5 през последните три години се оказаха на български фирми.

От 19-те индустрии се очертаха ярко само две водещи, които са с над 400 инсталации.

А потенциала на пазара в България никак не е малък - от няколко стотин в средния бизнес, до няколко хиляди в малкия, странно е но все още има и няколко десетки от едрия бизнес.

Поне в едно отношение вече повечето собственици и управляващи на малки, средни и големи бизнеси в България вече са наясно - по-добра ERP система - по-добра конкурентоспособност, което в условията на глобален пазар може да означава и правото и шанса да се оцелее и да се печели.

Източник: CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

---------------------------------------------------------------------------------

CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. е единствената анализаторска агенция, която инвестира в проучване и изследване на ERP пазара в България от самото му начало (1996). Агенцията е изготвила и предлага на клиенти единствената за България презентация за пазара на ERP системи.


За презентацията:


"ERP market in Bulgaria: basic facts overview - last 20 years comparing with last 3 years"




Презентацията съдържа следните 14 слайда с основните и най-важни факти за ERP пазара в България за целия период 1996 - 2015 (20-години) и динамиката на изменение за последните три - 2013 - 2015 ( За 2015 са предварителни или прогнозни резултати ):


Заглавията на слайдовете са следните:

1.  Projects, Vendors, Integrators
2.  Top-3 best years
3.  Projects by size of business
4.  Income, Fixed assets and Employee – meridians - ERP customers and total business in Bulgaria
5.  Potential customers by size of business
6.  Top_5 industries by number of projects
7.  Top_5 industry - potential customers by size of business
8.  Vendors facts
9.  Top_5 Vendors
10. Top_3 Vendors & Top_3 Industries
11. Integrators facts
12. Top_5 Integrators
13. Top_3 integrators & Top_3 industries
14. Leading Vendors partners ecosystem – income, growth and share


Допълнителна информация за съдържанието и цената на презентацията може да заявите на office@cbn-bulgaria.com.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.