Bulgarian economy and society - new data and analysis in English. From an independent source.


4 май 2015 г.

Развитие на вертикалните ERP пазари по индустрии в България след 19 години бизнес ... Първи факти, изводи и ... неочаквани изненади!

Деветнадесет години след първата ERP инсталация в България през далечната 1996 г., системи за управление и планиране на бизнеса работят в 19 (от общо 21) индустрии и в 71 (от общо 88) икономически сектори в страната.

Първите резултати от наскоро завършилото проучване на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. показват, че изненадващо се е отворила огромна разлика в броя на ERP инсталациите между първите две индустрии и останалите. Първата и втората индустрия по брой ERP внедрявания имат съответно 39 % и 31 % пазарен дял от всички инсталации в България за периода 1996 - 2015.

Изненада е и факта, че само още едва в три индустрии броя на ERP проектите надхвърля 50 за целия период на изследването.

По данни на CBN общо 57 български и чуждестранни производители на ERP системи имат клиенти в България за периода. Сред тях са руската 1C: Enterprise, германските ABAS Software, CSB-System, SAP, гръцките ALTEC S.A. и Singular Logic, шведската Epicor, американските Infor, Microsoft и Oracle, датската Maconomy, италианската Microarea. От българските независими компании - AS Systems, Bora Solutions, Business Soft, ERP Bulgaria, L-Class, SelMatic, Unisoft Engineering водят сериозна битка за клиенти и пазарен дял.

---------------------------------------------------------------------------------

CBN ще подготви и ще публикува в блога отделни изследвания и анализи както за целия пазар, така и за всяка една от 10-те водещи индустрии по брой ERP проекти. Изследванията и анализите ще съдържат брой на проектите, водещите ERP системи и интегратори, пазарни лидери за съответната индустрия. В анализите ще се съдържа и потенциала на пазара, както и насоки за селекция и подход към нови клиенти.

Всеки един индустриален или секторен анализ е подготвен и е предназначен да е полезен да се използва и като маркетингово проучване и референция от независим източник при избор на ERP система и интегратор.

Източник: „Business software market Bulgaria ‘2015: ERP, CRM and BI” XIX edition

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.